Leden PvdA/GroenLinks eisen rectificatie van Timmermans en Klaver na Israël-verdediging

Timmermans en Klaver.© ANP

Leden van PvdA/GroenLinks eisen dat hun partijleider Frans Timmermans en GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver hun uitspraken over de oorlog in Israël rectificeren. In een oproep aan de besturen van de linkse partijen noemen ze het ‘misplaatst en misleidend’ dat hun voormannen spreken over ‘zelfverdediging’ door Israël.

Door Redactie

In de oproep, in handen van De Telegraaf, spreken de partijleden van ‘de apartheidsstaat Israël’ en ‘fascisme van de Israëlische staat’ dat ‘moeilijk over het hoofd is te zien’. De brief is opgesteld door drie leden: Juliette Mattijssen (lid van beide partijen), Geke Hasperhoven (voormalig kandidaat-raadslid voor GroenLinks in Maastricht) en Martine Doppen (oud kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks). Zij roepen leden van PvdA en GroenLinks op om hun brief mede te ondertekenen.

De linkse leden eisen van Timmermans en Klaver dat zij hun uitspraken van afgelopen weekend, na de aanslagen van Hamas in Israël, rectificeren. Zo wees Klaver op het recht van Israël om zichzelf te beschermen en Timmermans sprak van een ‘terreurzaaiende verrassingsaanval’ die op geen enkele manier gelegitimeerd kan worden.

Oorsprong

Dat stuit de briefschrijvers tegen de borst. „Wij keuren het geweld van Hamas af en vragen u ook niet om dat goed te keuren”, zeggen zij. „Wij vragen u echter wel een eerlijke schets van de situatie te geven en de oorsprong van het geweld in zijn context te duiden.” Bij het geven van die context spreken de leden vervolgens van ‘de apartheidsstaat Israël’ en ‘fascisme van de Israëlische staat’. Afgelopen weekend kregen Timmermans en Klaver ook al de volle laag op sociale media van sommige partijgenoten.

Lees ook: Wat wil Hamas nu eigenlijk bereiken met de aanvallen op Israël?

De onmin op links krijgt komende zaterdag waarschijnlijk een vervolg op het gezamenlijke congres van PvdA en GroenLinks in Rotterdam. De briefschrijvers kondigen nu al aan daar ook hun mening ‘van harte te verdedigen’. Het conflict legt een verschil bloot in de linkse samenwerking. Waar GroenLinks van oudsher vooral de kant van Palestina koos, was de PvdA gematigder.

Onomwonden

Het lijkt er overigens niet op dat Timmermans en Klaver van koers veranderen na de interne kritiek. Timmermans zei dinsdagavond in de talkshow Khalid & Sophie nog onomwonden dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen. Hij vindt dat mensen begrip moeten hebben voor de situatie waar het land nu in verkeert, maar riep wel op tot ‘proportionaliteit’ van Israël. Het afsluiten van stroom en water in de Gazastrook vindt hij niet proportioneel.

Daar wees ook Klaver dinsdagmiddag in het Vragenuurtje richting premier Mark Rutte op. Daarnaast zei hij wel het ‘volstrekt logisch’ te vinden dat Israël het recht heeft ‘om zichzelf te beschermen’ en ‘alles op alles zal zetten om ervoor te zorgen dat Hamas niet nog een keer in staat is om tot zo’n daad over te gaan’.

(De Telegraaf)