Lillian Marijnissen (SP) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Marijnissen verdedigde vorige week het referendumvoorstel in de Eerste Kamer.
Volledig scherm
Lillian Marijnissen (SP) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Marijnissen verdedigde vorige week het referendumvoorstel in de Eerste Kamer. © ANP

Referendum dichterbij: als 4 miljoen Nederlanders tegen een wet zijn gaat-ie de prullenbak in

Na decennia gesteggel komt het referendum als ‘noodrem’ alsnog dichterbij. De Eerste Kamer gaat dinsdag voor het plan van de SP stemmen, na de verkiezingen gloort er ook een twee derde meerderheid in de Tweede Kamer. Maar dan begint de lastigste discussie.

137 reacties

  • Martin van Dijk

    6 maanden geleden
    De bevolking wordt blij gemaakt met een dode mus. Stel de EU heeft geld nodig, en de regering besluit 50 miljard te 'geven'. Dan kan er dus niets tegen gedaan worden, omdat dat bedrag betaald wordt middels een internationaal verdrag. Zelfde als met de asielzoekers, de asielinstroom kan niet tegengehouden worden door internationale regelgeving, dus daar kan ook niet over gestemd worden. Dit worden referenda als: moet die nieuwe rijksweg wel of niet verbreed worden?
  • william holzhauer

    7 maanden geleden
    Ik moet hier heel ahrd om lachen. De keren dat we nog een referendum hadden heeft de SP geen woord over de inhoud gezegd. Alleen de kreet een stem tegen het referendum is een stem tegen Rutte. En nu met prachtige verhalen komen. De hele politiek zit te slapen bij dit voorstel van de SP.
  • Albert Hendriks

    7 maanden geleden
    Opkomstpercentage mag geen criterium zijn. Mensen die voor de wet zijn komen dan voor het duivelse dilemma om collectief voor te stemmen in de hoop dat de wet er door komt, of collectief niet te stemmen opdat het opkomstpercentage niet wordt gehaald en de wet er door komt. Aantal tegenstemmers kan wel een criterium zijn.
  • Ellen Colville

    7 maanden geleden
    Wat een democratie...jullie mogen stemmen over iets ,mits......maar WIJ bepalen waarover je mag stemmen.
  • Cccc Broos

    7 maanden geleden
    4 miljoen lijkt weinig op onze bevolking van 19.... maar hoeveel stemgerechtigden zijn er?