Leden GroenLinks niet blij met Israël-steun van Timmermans en Klaver. Benide Bolumba uit Assen: 'Ongekend gure rotopmerking'

Jesse Klaver en Frans Timmermans.

Jesse Klaver en Frans Timmermans. Foto: ANP

Een deel van de GL-achterban heeft grote moeite met de veroordeling van het Hamas-geweld in Israël door PvdA/GL-lijsttrekker Frans Timmermans. Ook GL-fractievoorzitter Jesse Klaver krijgt op sociale media de volle laag van GL’ers die vinden dat hun partijleider te eenzijdig steun uitspreekt voor Israël. „Een gigantisch zwaktebod en een enorme teleurstelling.”

In korte verklaringen op X veroordeelden Timmermans (PvdA) en Klaver (GL) zaterdag de ongekende Hamas-aanval in Israël. „Niets kan dit willekeurige geweld tegen Israëlische burgers legitimeren”, vindt Timmermans. Volgens Klaver gaat het om ’laffe terroristische aanvallen’ en verdient het Hamas-geweld ’de krachtigste veroordeling’.

Nikszeggende uitingen

Maar niet alle GL-leden kunnen zich daarin vinden. „Ik ben nog steeds in shock dat Verenigd Links vandaag tegen Israël heeft gezegd: ’Ga zo door, maar dan een tandje erger’”, reageert voormalig GL-Kamerlid Tofik Dibi, die nu ambtenaar is bij de gemeente Amsterdam. „Stop met dit soort nikszeggende uitingen”, sneert het Rotterdamse GL-raadslid Larissa Vlieger naar Timmermans.

GL-lid Jens Bosman noemt het een ’gigantisch zwaktebod en een zware teleurstelling’ dat Timmermans en Klaver ’met geen woord reppen over de dreiging tot genocide vanuit Netanyahu’. Het steekt hem dat de linkse leiders ’alleen onvoorwaardelijke steun voor Israël uitspreken’. Bosman had een andere reactie van GL verwacht: „GL heeft de afgelopen jaren best goede initiatieven getoond richting Palestina. Daarom is dit zo’n setback .”

Het Drentse GL-commissielid Benide Bolumba noemt de uitspraak van Timmermans ’een ongekend gure rotopmerking’. „Dit geweld is niet ’willekeurig’ of zomaar een natuurverschijnsel”, liet Bolumba zaterdag op X weten. „Daar gingen tientallen jaren van gewelddadige onderdrukking van Israëlische zijde aan vooraf.” Het Drentse GL-lid heeft zijn X-profiel inmiddels afgeschermd.

Dat sommige GL’ers verontwaardigd zijn, is geen verrassing. In het gezamenlijke verkiezingsprogramma van PvdA/GL is het standpunt over het Israëlisch-Palestijnse conflict namelijk afgezwakt ten opzichte van het laatste GL-verkiezingsprogramma. In 2021 schreef GL nog in haar programma zich ’hard te maken tegen het disproportionele geweld en de intimidatie door Israël’. Die zin is bij de nieuwe PvdA-samenwerking geschrapt: nu worden ’alle vormen van geweld veroordeeld’.

Twistpunt

De huidige toon van Klaver was anders in 2021 toen hij reageerde op raketaanvallen door Hamas. Toen zei hij op Twitter (nu X) tegen premier Rutte: „Natuurlijk moet Hamas de raketaanvallen staken. Maar waar is de steun voor de rechten van de Palestijnse burgerbevolking? Door eenzijdig de kant van Israël te kiezen, wordt de zaak van vrede en veiligheid niet gediend.” Nu benadrukt hij dat Israël ’alle recht heeft zichzelf en haar burgers tegen deze terreur te verdedigen’, zonder die tegenwerping.