Bezorgde Bredase historicus: 'Oorlog in Israël gaat veel levens verwoesten'

8 oktober 2023 om 16:00 • Aangepast 21 oktober 2023 om 02:01
nl
Met buikpijn volgt de Bredase historicus en Midden-Oostenkenner Tineke Bennema de ontwikkelingen in Israël waar Hamas een oorlog is begonnen. "Mijn schoonfamilie woont in Palestina en ik heb daar veel vrienden wonen. Ook zij hebben de gruwelijkheden die nu gebeuren in Israël niet zien aankomen."
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

"De spanning is al 75 jaar te snijden sinds de Israëlische staat werd uitgeroepen. Sindsdien voelen de Palestijnen zich gekoloniseerd door de Israëlische kolonisten", legt Tineke uit "Het is nog nooit eerder gebeurd dat Israël op eigen grondgebied zo grootschalig is aangevallen. Dit is echt een vernedering."

Die eventuele euforie over deze verrassingsaanval is waarschijnlijk van korte duur. "Voor zover het nu nog niet gebeurd is, volgt hier een bloedige vergeldingsactie op. Mijn schoonfamilie zit met angst en beven in haar woningen. Dit gaat aan alle kanten heel veel slachtoffers kosten."

"Dat burgers willekeurig op straat gedood worden dat was tot dit weekend ondenkbaar."

Zelf heeft Tineke ook een paar jaar in Palestijnse gebieden gewoond met haar gezin. "Omdat er altijd een spanning hing is iedereen gehard geraakt. Maar het gruwelijke geweld zoals er nu is op het grondgebied van Israël is ongekend. Dat burgers willekeurig op straat gedood worden, dat was tot dit weekend ondenkbaar."

Tineke kan de enorme woede onder de Palestijnen wel uitleggen. "Het zijn altijd de Palestijnen geweest die in hun beleving vernederd en onderdrukt zijn. De laatste tijd werd de spanning vergroot door provocerend gedrag. Joden bezochten Palestijnse religieuze plekken om daar schapen te slachten. En als er doden vielen door het optreden van militairen was dat nooit aan de Israëlische kant. Dat er ondertussen vredesonderhandelingen zijn met Saoedi Arabië zonder de Palestijnen daarbij te betrekken, helpt ook niet."

"Met vergelding is het probleem niet opgelost."

Volgens Tineke hebben de Palestijnen niks meer te verliezen. "Daar komt dit enorme geweld vandaan. Israël gaat deze slag uiteindelijk winnen, omdat ze het beste en meeste materieel hebben. Tot die overwinning willen de Hamasstrijders zoveel mogelijk slachtoffers maken aan de andere kant. Daar krijg ik buikpijn van", zegt Tineke. "Dit gaat ook heel veel levens in Palestina verwoesten, want wat er nu gebeurt, schreeuwt om vergelding. Het probleem is daarmee niet opgelost en zijn er wel heel veel mensenlevens verwoest."

LEES OOK: 'Synagoge in Tilburg bedreigd na oorlog tussen Israël en Hamas'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!