RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Supervulkaan in Italië zorgt voor onrust: 'We slapen niet meer'

Supervulkaan Campi Flegrei Beeld © SIPA Press France

Italië vreest voor massale verwoesting in en rond de stad Napels door een mogelijke uitbarsting van de supervulkaan Campi Flegrei. Hoewel deskundigen betwijfelen of het echt zo'n vaart zal lopen, wordt wel een massa-evacuatie voorbereid. Nederlander Iris de Brouwer die er woont is ongerust: "Mensen kunnen echt niet meer slapen."

De Campi Flegrei ligt zo'n 20 kilometer van de stad Napels met daar tussenin een paar kleine steden en dorpen. Een grote uitbarsting van de supervulkaan zou, zonder goede evacuatieplannen, enorme gevolgen hebben voor de miljoenen inwoners van het gebied.

De laatste uitbarsting van de Campi Flegrei was in de jaren 80 toen er ruim 40.000 mensen werden geëvacueerd. De schade en overige gevolgen vielen toen mee. Hoe anders was dat bij een uitbarsting 39.000 jaar geleden. Toen werden zelfs in Groenland stukken magma aangetroffen en die uitbarsting betekende, volgens onderzoekers, het einde van de neanderthalers.

Vulkaan actiever

Gevreesd wordt dat er weer zo'n uitbarsting aan zit te komen. De laatste maanden is het aantal aardbevingen rond de Campi Flegrei flink toegenomen. Dit heeft te maken met platen die onder het aardoppervlak bewegen. Daardoor wordt de vulkaan actiever en gaat ook de grond bewegen. De vrees bestaat dat de toenemende activiteit van de vulkaan een indicatie is dat het tot een uitbarsting gaat komen. 

 

Iris de Brouwer woont met haar man Peppe in Pozzuoli, vlakbij de supervulkaan. Ze is reisleider in Napels. Volgens de Nederlandse hebben de mensen rond het vulkanische gebied, een evacuatieplan voor als het mis gaat. "Dat hebben we al heel lang, maar donderdag heeft de burgemeester nieuwe afspraken gemaakt met de regering."

Moeilijke inschatting

Vulkaandeskundige en universitair hoofddocent aan de vrije universiteit Janne Koornneef, denkt dat men zich niet veel zorgen hoeft te maken over een grote uitbarsting. "Maar het is heel lastig om er iets over te zeggen. Er is magma dat zich onder aardkorst aan het verspreiden is, maar het is de vraag wat daarmee gaat gebeuren: gaat het borrelen of verstenen."

Het is wel belangrijk de situatie goed te monitoren, zegt Koornneef. "Zoals mensen modellen maken van het weer, zo worden er ook modellen gemaakt van vulkanen. Maar dan is het nog steeds moeilijk er iets over te zeggen. Als een model zegt dat er grote kans is op regen, betekent dat niet dat het ook gaat gebeuren. Het blijft een inschatting."

Napels houdt rekening met uitbarsting supervulkaan: 'Sterven moeten we toch'

01:00

Waar nu wel direct grote zorgen over bestaan, zijn de aardbevingen in het gebied. De Italiaanse regering maakt zich zorgen over de stevigheid van huizen. De grond stijgt met anderhalve centimeter per maand waardoor gebouwen steeds meer te verduren krijgen.

Niet meer slapen

Iris de Brouwer heeft elke dag te maken met bevingen, maar sinds juli voelt ze wel een verschil: "Het is echt een bevingsgolf, je voelt de ene beving na de andere. Vroeger voelde ik het alleen bij mijn huis, maar de laatste maanden zijn de bevingen ook heel goed te voelen in Napels."

De aardbevingen hebben veel impact op de inwoners, zegt De Brouwer. "Mensen kunnen niet meer slapen door de heftigheid van de trillingen. Mensen zijn het hier gewend om in angst te leven. Als mijn kinderen naar school zijn, hoop ik altijd dat er niks gebeurt. Maar je kan er ook niet te lang bij stilstaan, dus we gaan gewoon door met het leven."