'Dit is het eind van Netanyahu als leider'

Politiek
zondag, 08 oktober 2023 om 7:37
anp 203344963
Zijn aanhangers geven (of gaven) hem de bijnaam 'mr. security': volgens hem was Benjamin Nethanyau de beste garantie voor Israels veiligheid.
En toen gebeurde de grootste aanval op de veiligheid van Israël in 50 jaar en de diensten waaraan Netanyahu leiding geeft wisten van niks. Een ongekende blunder in een land met de beste geheime diensten van de wereld.
Negen maanden geleden kwam Netanyahu weer aan de macht, dit keer met een ratjetoe aan ultrarechtse partijen als bondgenoot. Die negen maanden is hij vooral in gevecht geweest met de rechterlijke macht van het land, die hij kwalijk neemt dat ze hem hebben aangeklaagd voor corruptie.
De gezaghebbende krant Haaretz: "Hamas, een 'kleine' terreurorganisatie, heeft de naaktheid van Israël, een regionale supermacht, blootgelegd. Hoewel het falen in de eerste plaats te wijten is aan de militaire inlichtingendienst en de veiligheidsdienst van Shin Bet, zal premier Benjamin Netanyahu zijn handen niet van deze enorme blunder kunnen schoonkrijgen."
"Vijftien jaar zijn verstreken sinds Netanyahu beloofde Hamas omver te werpen. In die jaren is hij erin geslaagd de Israëlische samenleving, militaire afschrikking en ordelijk bestuur met succes omver te werpen – en Hamas werd een getraind leger.
Bron(nen): Haaretz