Historische foto's tonen bijzonder tijdsbeeld: Den Haag was verwaarloosd en verkrot

Frederick Linck, vrouw met hond en bontjas
Frederick Linck, vrouw met hond en bontjas © Haags Historisch Museum
DEN HAAG - Wie anno 2023 een huis in het centrum van Den Haag wil kopen, moet een dikke portemonnee hebben. In de jaren zeventig was dit totaal anders. Toen was het juist voor veel mensen een nachtmerrie om in de binnenstad te wonen. Den Haag verkeerde in een crisis. Verkrotting, verwaarlozing en afbraak bepaalden het straatbeeld. In die tijd schuifelde fotograaf Frederick Linck regelmatig met zijn camera door de stad. Hij legde een uniek en verdwenen tijdsbeeld vast in 150 foto's.
Conservator Lex van Tilborg van het Haags Historisch Museum noemt het nog steeds 'een buurt met rauwe randjes'; het oude centrum van Den Haag. De omgeving van de Amsterdamse Veerkade en de Wagenstraat.
Toch is het verschil met de jaren zeventig enorm. 'Alles staat nu netjes in de verf. Het is heel erg in trek, veel mensen willen er graag wonen. Maar toen trokken mensen er juist massaal weg, het straatbeeld werd bepaald door happen uit gevels.'
Frederick Linck, sloop hoerenbuurt
Frederick Linck, sloop hoerenbuurt © Haags Historisch Museum
Die verwaarlozing had ook zijn charme. Want doordat de oorspronkelijke bewoners massaal naar de buitenwijken of naar het uitdijende Zoetermeer vertrokken, ontstond er ruimte voor nieuwe bewoners. 'Je kon er in die tijd heel goedkoop wonen', vertelt Lex in het programma UIT! op Radio West.
Het trok veel jonge mensen, kunstenaars en excentriekelingen aan. 'Studenten van de kunstacademie of dansers bijvoorbeeld, die vonden het juist wel spannend om in een beetje een rommelige buurt te wonen.'
Frederick Linck, ontmoeting met 'Hanny'
Frederick Linck, ontmoeting met 'Hanny' © Haags Historisch Museum
Frederick Linck was in dit Den Haag vaak op straat te vinden. Hij documenteerde het allemaal zorgvuldig: de verlaten afwerkplekken, de uitgebrande auto's, de prostituees, daklozen, de woonwagenbewoners en half gesloopte woonwijken. Het Den Haag van Jacobse & Van Es.
Erg grote afstanden hoefde Linck er niet voor af te leggen. Een groot deel van zijn foto's maakte hij binnen een straal van honderd meter van zijn studio aan de Amsterdamse Veerkade. 'Het onderwerp bevond zich recht voor zijn neus', vertelt de conservator.
Frederick Linck, auto na de oudejaarsviering
Frederick Linck, auto na de oudejaarsviering © Haags Historisch Museum
Frederick Linck overleed in 2020. In totaal 150 foto's zijn sinds kort in het bezit van het Haags Historisch Museum. Het museum is daar heel blij mee, omdat het een hiaat was in de collectie: 'We hadden in onze fotocollectie heel weinig uit die tijd. Wel uit de jaren vijftig en zestig, maar de zeventiger jaren ontbraken. Dus dit is een zeer welkome aanvulling', zegt Lex van Tilborg.
De tentoonstelling 'Frederick Linck, foto's van Den Haag in de jaren zeventig' is vanaf nu, tot en met 28 januari 2024, te zien in het Haags Historisch Museum.