Terug naar de krant

Kwakzalverijprijs voor glossy LINDA.

Leeslijst Nieuws

Meester Kackadorisprijs Tijdschrift LINDA. schrijft kritiekloos over pseudowetenschappelijke behandelingen. Daarom ontvangt het magazine de Meester Kackadorisprijs 2023, een prijs met twijfelachtige eer.

Leeslijst

Reïncarnatietherapie, ‘levensenergie’ als voornaamste voedingsbron en ‘energetische therapiesessies’ waarin je afvalstoffen zou afvoeren door het laten van boeren. LINDA. magazine geeft volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij ruim baan aan controversiële pseudowetenschap en ontvangt daarom dit jaar de Meester Kackadorisprijs – een onderscheiding die de vereniging jaarlijks uitreikt aan personen of organisaties die kwakzalvers een podium bieden.

Lees ook Hét medicijn tegen online kwakzalverij is nog niet gevonden
Hét medicijn tegen online kwakzalverij is nog niet gevonden

De jury, onder leiding van psychiater Michiel Hengeveld, meldt „onaangenaam verrast” te zijn door de wijze waarop LINDA. schrijft over „kostbare en zinloze fopbehandelingen”. „De wonderlijkste kwakzalverij wordt zonder voorbehoud – via het tijdschrift en linda.nl - de wereld in geslingerd”, luidt het juryrapport. „Het staat er allemaal plompverloren, zonder enig gezond commentaar.”

In de LINDA., de glossy van Linda de Mol die dit jaar haar twintigjarig bestaan viert, worden serieuze onderwerpen afgewisseld met luchtige lifestyle-, fashion- en human interest verhalen. Op de website staan de dossiers ‘ontharen’, ‘suïcide’ en ‘hormonen’ gewoon naast elkaar. Een combinatie die voor de doelgroep lijkt te werken. De LINDA. weet zich goed te handhaven in de krimpende tijdschriftenbranche en is met een oplage van zo’n 150 duizend één van de best verkochte vrouwenglossy’s van Nederland.

En dat is juist het pijnpunt volgens de jury. LINDA. stelt zich op „als een vriendin voor de vrouwelijke lezers” en maakt kwakzalverij zo „spelenderwijs acceptabel”. Zo worden in een artikel vijf tips gegeven om je „immuunsysteem een boost te geven”. Allemaal zonder wetenschappelijke onderbouwing, maar dat wordt er niet bij vermeld. „De mix van serieuzere artikelen en de onbevangen manier waarin niet-reguliere behandelwijzen als een redelijk alternatief worden gepresenteerd, zal vele lezeressen op het verkeerde pad hebben gebracht en nog brengen”, aldus de jury.

Lees ook Twintig jaar LINDA. Wat maakt de glossy zo succesvol?
Diverse covers van LINDA. door de jaren heen.

Acupunctuur

Andere genomineerden voor de Kackadorisprijs waren de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie en de website Kanker.nl, beide vanwege het presenteren van aanvullende behandelingen, zoals acupunctuur, waarvan de effectiviteit niet is bewezen. Ook de Nationale Gezondheidsbeurs was genomineerd, vanwege de aanwezigheid van „goeroes die je proberen te verleiden tot het kopen van hun zinloze cursussen en je te benevelen met hun wonderlijke pseudotherapieën.” De laatste genomineerde was KRO-NCRV. In het programma ‘Actie warm hart’ schonk de omroep tienduizend euro aan het B12 Institute, waarvan volgens de vereniging is bewezen dat hun behandelingen „in vrijwel alle gevallen zinloos” zijn.

De naam van de prijs is ontleend aan de hoofdpersoon en kwakzalver uit het 16de-eeuwse toneelstuk Meester Kackadoris. De prijs wordt deze zaterdag voor de eenentwintigste keer uitgereikt.

In een reactie schrijft LINDA.-hoofdredacteur Karin Swerink dat het de missie van het blad is om „diversiteit en veelkleurigheid aan mensen en meningen dagelijks op een journalistieke manier samen te vatten”. Het blad wil laten zien „wat er allemaal speelt in de samenleving. We verwachten van onze lezers, die we hoog hebben zitten, dat ze alle informatie zelf op waarde kunnen schatten.” Ook schrijft Swerink dat er disclaimers worden geplaatst bij medische artikelen waarin staat dat het blad geen medisch advies geeft. Slechts bij één van de in het juryrapport genoemde artikelen staat een disclaimer.

Aanvulling (7 oktober): Dit artikel is zaterdag aangevuld met de reactie van LINDA.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in