112

De duistere kant van het Museumpark: 'Overdag de Hof van Eden, als het donker wordt komen de creeps'

Overdag de Hof van Eden, 's nachts komen de 'creeps'
Overdag de Hof van Eden, 's nachts komen de 'creeps' © Rijnmond/MediaTV
In de vroege ochtend van 6 oktober doet een voorbijganger in het donkere Museumpark een schokkende vondst: in het park ligt een zwaargewonde 19-jarige man met meerdere steekwonden. Bij een ronde door het Museumpark bij daglicht wordt al snel duidelijk dat dit in het donker een plek is die velen liever vermijden: “Ik zie hier veel mensen drinken en drugs gebruiken, soms schreeuwen ze naar elkaar. ’s Avonds durf ik hier niet meer te fietsen”, zegt omwonende Lola.
Het slachtoffer van vrijdagochtend werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. De dader sloeg op de vlucht en is tot op heden niet gevonden.
Bas is regelmatig in het park te vinden. "Overdag lijkt het hier op de Hof van Eden, alles is netjes gesnoeid en er zijn mooie vogels te vinden langs het water. Maar wanneer het schemerig wordt, komen er ‘creeps’ tevoorschijn: enge lui uit de spelonken van de straten. Het is onguur hier, ’s avonds lopen hier allemaal mensen onder invloed rond in groepjes, het zijn kakkerlakken.”
Bas vertelt dat hij het park eerder al bewust alleen overdag bezocht: ‘In de avond voel ik me hier onveilig en kies ik er bewust voor om ergens anders te gaan zitten. Het steekincident maakt hem alerter: “Dit geeft me het gevoel dat ik hier waakzamer moet zijn vanaf nu.”
Omwonenden na steekpartij museumpark
Een andere bewoner die regelmatig zijn hond uitlaat in het park spreekt van een algemene afname van het veiligheidsgevoel op straat in Rotterdam.
"De crisis beweegt meer mensen naar de straat. Er is gewoon meer overlast door mensen op straat die duidelijk geen woning hebben. Dat doet wel iets met de veiligheid, in combinatie met de toename van drugscriminaliteit op straat."
Ook deze bewoner vermijdt het Museumpark ’s avonds liever: "Het drugs en alcoholgebruik gebeurt vooral in de avonduren, daar loop ik liever niet tussen. Het park is ook slecht verlicht. Vooral in de winter zijn de uren dat je hier rond kunt lopen zonder erg op je hoede te hoeven zijn beperkt.”
Lege alcoholblikjes en flessen in het Museumpark
Lege alcoholblikjes en flessen in het Museumpark © Rijnmond

Drank en drugsgebruik

Hoewel er in het park een alcoholverbod geldt van oktober tot en met maart, geven de vele lege drankflessen in het park aan dat hier weinig gehoor aan gegeven wordt. Tijdens een korte wandeling langs de bankjes en de rozenstruiken kom je zo meerdere lege drankflessen en overblijfselen van joints en andere drugsverpakkingen tegen.
Brian is vuilnisman van de gemeente Rotterdam en vertelt dat hij veel alcohol en drugsrestanten opruimt in het park: “Ik kom veel wietzakjes tegen en flessen alcohol maar ook condooms, ballonnen en gastanks.”
De afgelopen maanden ziet hij een toename: “Het is sowieso toegenomen sinds de laatste drie maanden. Waar ik eerst een enkele gastank tegenkwam in het park, zijn het er nu weleens zes per week.”
Een lege jointverpakking in het Museumpark
Een lege jointverpakking in het Museumpark © Rijnmond
Over de neergestoken man is Brian niet erg verbaasd: “Het doet wel iets met mijn veiligheidsgevoel, maar ik ben opgegroeid in de stad. Ik kom zelf een beetje uit de ghetto in Zuid. Daar gebeuren de laatste tijd wel gekkere dingen, zoals schietpartijen en bommen op de deuren.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl