RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Trump deelde geheimen over kernonderzeeërs met Australische zakenman

Trump met de Australische zakenman Anthony Pratt. Beeld © ANP / AFP

Kort nadat Donald Trump vertrok uit het Witte Huis, besprak hij geheimen over Amerikaanse nucleaire onderzeeërs met een Australische zakenman. Hij onthulde onder meer tot op welke afstand Amerikaanse onderzeeboten Russische schepen ongezien kunnen naderen.

De Australische zakenman Anthony Pratt zou de geheimen te horen hebben gekregen tijdens een avond in Mar-a-Lago, het resort van Donald Trump. De oud-president zou geen geheime documenten hebben laten zien, maar besprak de staatsgeheimen wel tegen de regels in met de Australiër, melden bronnen aan The New York Times.

Hoeveel kernkoppen

Volgens een van de bronnen is Pratt een van de ruim tachtig getuigen die openbaar aanklagers hebben opgespoord vanwege de omgang van Trump met geheime informatie.

De oud-president wacht een strafrechtelijk proces vanwege zijn omgang met geheime documenten. Zo vertelde een oud-assistent van Trump dat hij takenlijstjes schreef op documentatie die als geheim was gemarkeerd.

Ingenieur
Lees ook:
Ingenieur bekent verkoop geheimen over kernonderzeeërs

Trump zou Pratt onder meer hebben verteld hoeveel kernkoppen de verschillende onderzeeërs aan boord hebben. Ook zou hij hebben uitgelegd hoe dicht bij ze bij Russische onderzeeërs en schepen in de buurt kunnen komen zonder opgemerkt te worden.

Doorverteld

De geheimen die Trump met Pratt deelde, zou de steenrijke Australiër op zijn beurt weer aan anderen hebben verteld. Het gaat om gevoelige informatie over de onderzeeërs die 'de Amerikaanse nucleaire vloot in gevaar kunnen brengen', schrijft The New York Times.

Bekijk ook: dit zijn de vier strafzaken tegen Trump

05:49
Correspondent Erik Mouthaan zet op een rijtje waar de oud-president allemaal van verdacht wordt.