Lopend Vuur: Vapen moet verboden worden

Een vaper
Een vaper © ANP
Meer dan een op de vijf jongeren rookt weleens een elektronische sigaret. Dat is bijna evenveel als het aantal jongeren dat af en toe een gewone sigaret rookt. Het Trimbos-instituut noemt het zogeheten vapen 'alarmerend'.
Voor de studie ondervroeg onderzoeksbureau I&O Research ruim 4700 Nederlanders van 12 tot 25 jaar. Ruim een kwart (27,4 procent) zegt in het afgelopen jaar minstens één sigaret te hebben gerookt en 21,7 procent heeft in die periode een e-sigaret gebruikt.
Sommige jongeren combineren, de ene keer vapen ze en de andere keer roken ze. Een groep bezorgde artsen zegt dat ouders wel weten dat hun kinderen elektronische sigaretten roken, maar dat ze 'machteloos lijken te staan tegenover de sluwe marketing van de dodelijke tabaksindustrie'. De artsen roepen de ouders daarom op met hun kinderen te praten.
Per 1 januari mogen vapes met een smaakje overigens niet meer verkocht worden. Reden voor het kabinet om tot een verbod op de smaakjes over te gaan. Volgens het kabinet zijn e-sigaretten voor jongeren geregeld een opstapje naar het roken van gewone sigaretten. De e-sigaret kwam ooit op de markt als de minder schadelijke variant voor roken. Doel was om mensen op manier langs de geleidelijke weg van het roken af te helpen. Door de duizenden smaakjes die er tegenwoordig zijn, is er een tegenovergesteld effect. Jongeren zijn er juist door gaan roken, zegt het ministerie.
Het smaakje wordt dus al verboden. Moet er ook een totaalverbod komen?

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Verzorgingstehuis

'Het verzorgingshuis moet terugkeren' was woensdag ons Lopend Vuur. Van de 4466 stemmers was liefst 98,6 procent het eens.