MATCHDAY! Feyenoord vervolgt De Klassieker met een 0-3 voorsprong

Het is weer matchday! Het vervolg van De Klassieker tegen Ajax staat vandaag op het programma. Afgelopen zondag stond Feyenoord al na 37 minuten op een 0-3 voorsprong en dat was voor de supporters in de hoofdstad dusdanig frustrerend om twee keer fakkels op het veld te gooien, waardoor de wedstrijd werd gestaakt. Om 14:00 uur worden de laatste 35 minuten en 5 seconden van de wedstrijd uitgespeeld en het duel is live te volgen op het hoofdkanaal van ESPN.

Afreizen naar de Johan Cruyff ArenA met een 0-3 voorsprong is een bijzonder unieke situatie en de wedstrijd kent nog wel meer dingen om rekening mee te houden. Editie nummer 196 van De Klassieker wordt (uiteraard) hervat in een leeg stadion. Feyenoord begint de wedstrijd met een scheidsrechtersbal, omdat Mats Wieffer ongeveer tien meter over de middenlijn in balbezit was bij het definitief staken van de wedstrijd. Dat betekent dus dat het elftal van Arne Slot direct de aanval kan opzoeken op de helft van de thuisploeg. De wedstrijd werd door scheidsrechter Serdar Gözübüyük afgefloten na 54 minuten en 55 seconden, dat betekent dus dat de speeltijd nog 35 minuten en 5 seconden is, exclusief oponthoud dat heeft plaatsgevonden in het eerste deel van de tweede helft.

De KNVB wil ervoor zorgen dat de omstandigheden zoveel mogelijk lijken op de wedstrijd van afgelopen zondag, en dus is Gözübüyük ook vandaag de scheidsrechter in de Johan Cruyff Arena. Ook goed om rekening mee te houden, is dat Kenneth Taylor, Santiago Giménez en Timon Wellenreuther een gele kaart op zak hebben en dus enigszins moeten opletten in hun spel. Daarnaast moeten dezelfde spelers starten aan de wedstrijd waarmee het duel zondag ook werd geëindigd. De kans bestaat dat er spelers voorafgaand aan de wedstrijd geblesseerd raken, al kan hier uiteraard geen misbruik van worden gemaakt. Daarom zal een sportarts van de KNVB controleren of iemand daadwerkelijk geblesseerd is.

Feyenoord
Voor de Rotterdammers is afgelopen zondag de kans ontnomen op een historische uitslag tegen aartsrivaal Ajax. Slot vertelde na afloop van het duel extra te balen omdat juist in de slotfase Feyenoord gebruik kon maken van de mentale en fysieke tegenslag bij de thuisploeg en hij erop rekende dat zijn elftal nog meer doelpunten kon maken. Deze situatie is echter verleden tijd en nu is het aan Gimenez de beurt om wederom tegen fitte verdedigers een doelpunt te maken om zijn hattrick te voltooien. De Feyenoorders speelden geen uitstekende wedstrijd, maar waren vooral uiterst effectief in de eindfase van het spel. Mede dankzij twee doelpunten van de spits en ook één doelpunt van Igor Paixão is de tussenstand dus 0-3.

Toevallig genoeg was CEO Dennis te Kloese maandagavond te gast bij het praatprogramma Rondo op Ziggo Sport. De directeur van Feyenoord kon hier direct vertellen over de situatie en gevoelens die leven over de wedstrijd bij zijn club. ''Ons gevoel na zondag is nog steeds slecht hoor. Laat dat duidelijk zijn. We stonden 0-3 voor en de wedstrijd leek gespeeld. Deze situatie blijft onwenselijk. Maar de wedstrijd wordt in elk geval snel uitgespeeld, zoals het hoort. Dit wilde niemand toen we zondagmiddag tegenover elkaar stonden. Maar we moeten allemaal verder. En dat kunnen we na woensdagmiddag.''

Slot heeft gedurende de eerste 55 minuten van de wedstrijd nog niet gewisseld en kan dit dus nog vijf keer doen. Dit zou direct na de scheidsrechtersbal kunnen. De verwachting is dat Ayase Ueda kan rekenen op speelminuten, aangezien er oorspronkelijk op dinsdag een besloten oefenwedstrijd gespeeld zou worden om de Japanner speelminuten te kunnen geven. Te Kloese vertelde ook dat gezien de stand en situatie van de wedstrijd talenten Gjivai Zechiël en Leo Sauer waarschijnlijk konden rekenen op een invalbeurt, maar met de nieuwe omstandigheden is het nog maar de vraag of de trainer van Feyenoord dat nu doet.

Opstelling Feyenoord:
Wellenreuther; Geertruida, Trauner, Hancko, Hartman; Wieffer, Stengs, Timber; Minteh, Gimenez, Paixão.

Ajax
Of de huidige situatie rondom De Klassieker heeft geholpen in de sfeer bij de huidige nummer veertien van de Eredivisie, is nog maar sterk de vraag. Technisch directeur Sven Mislintat is, jammer genoeg voor de Feyenoorders, direct na de wedstrijd ontslagen. De club maakte een statement dat er te weinig steun is voor de Duitser binnen de organisatie. Inmiddels moet de chaos in Amsterdam dus opgelost worden zonder technisch directeur en is het de vraag wat er gaat gebeuren als Slot en zijn elftal morgen drie punten mee naar Rotterdam nemen. Gedurende de wedstrijd van afgelopen zondag was het spelbeeld in ieder geval duidelijk: het grootste probleem ligt in de verdediging en daar kon Feyenoord goed van profiteren.

Maurice Steijn heeft tijdens het eerste deel van De Klassieker al twee keer gewisseld en heeft dus logischerwijs nog maar drie wissels over. Rechtsback Anton Gaaei kon de druk van de wedstrijd niet helemaal aan en ging bij zowel de één als twee nul in de fout. De trainer van Ajax moest ingrijpen en wisselde Devyne Rensch in het veld. De linksback, Borna Sosa, kreeg ook behoorlijk wat kritiek van Steijn en werd ook vroegtijdig naar de kant gehaald. Voor de Kroaat kwam de 21-jarige Salah-Eddine in het veld. Opvallend is dat de Amsterdamse vleugelverdediger afgelopen maandag nog 45 minuten ritme kon opdoen bij Jong Ajax. Tot dusver had Salah-Eddine namelijk slechts 155 minuten gespeeld en er werden afgelopen zondag al vraagtekens gezet bij zijn invalbeurt.