Heb jij een spinnenfobie? Wetenschappers presenteren je nieuwste nachtmerrie: een blauwe tarantula

In de mangrovebossen van Thailand zijn wetenschappers op een nieuwe tarantulasoort gestuit die opmerkelijk genoeg blauw van kleur is.

Vorig jaar ontdekten wetenschappers in Thailand een nieuwe tarantalusoort die enkel in de stelen van bamboeplanten resideert. En aangemoedigd door die ontdekking zijn ze nu opnieuw de Thaise bossen ingedoken. En niet zonder resultaat, zo is in het blad ZooKeys te lezen. Want opnieuw hebben ze een tot voor kort onbeschreven tarantulasoort ontdekt. De spin heeft de naam Chilobrachys natanicharum gekregen.

Blauw
Wat direct in het oog springt, is de opvallend blauwe kleur van de spin. “Het geheim achter de levendig blauwe kleur van de tarantula is niet de aanwezigheid van blauwe pigmenten,” verklapt onderzoeker Narin Chomphuphuang. In plaats daarvan wordt de blauwe kleur mede mogelijk gemaakt door de unieke structuur van het haar op de poten van de spin. “Daar zitten nanostructuren in die het licht zo manipuleren dat dit opvallend blauwe uiterlijk ontstaat.”

De blauwe tarantula. Afbeelding: Narin Chomphuphuang.

Blauw is een vrij zeldzame kleur in de natuur. Wat de tarantula echter nog veel bijzonderder maakt, is dat deze naast de koningsblauwe kleur ook de kleur violet kan creëren (zie de foto hieronder).

Afbeelding: Chilobrachys natanicharum.

In bomen
De onderzoekers ontdekten de tarantula in een boom in een mangrovebos. “Deze tarantula’s leven in holle bomen,” vertelt Chomphuphuang. Het maakte het vangen van de spinnen er niet direct makkelijker op. “Je moet in een boom klimmen en de spin vervolgens uit de holtes lokken en dat onder vochtige en gladde omstandigheden. Tijdens onze expeditie liepen we in de avond en nacht, wanneer het eb was, en we konden er slechts twee vangen.”

De onderzoekers denken dat de pas ontdekte tarantula overigens sowieso tot de meest zeldzame tarantula’s op aarde gerekend kan worden. En er zijn ook zeker zorgen over het voortbestaan van de soort. Want de mangrovebossen, hun thuis, worden door ontbossing steeds kleiner. “Het roept een belangrijke vraag op,” zo schrijven de onderzoekers. “Zetten we deze unieke organismen door het vernietigen van hun natuurlijke habitat onbewust hun huis uit?”

WIST JE DAT…
…er onlangs ook een tarantula met goudkleurige haren is ontdekt?

Bronmateriaal

"Jewel of the forest: New electric blue tarantula species discovered in Thailand" - Pensoft Publishers (via Eurekalert)
Afbeelding bovenaan dit artikel: Yuranan Nanthaisong

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd