Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez en zijn vrouw verdacht van corruptie

Senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine in het Capitool.Beeld AP

Robert ‘Bob’ Menendez, Amerikaans senator voor de Democraten, wordt door justitie verdacht van omkoping. Ook zijn vrouw Nadine Menendez is door federale aanklagers in staat van beschuldiging gesteld. De beschuldigingen houden verband met hun contacten met drie zakenlieden uit hun thuisstaat New Jersey.

Bob Menendez (69) en zijn vrouw Nadine worden er onder meer van beschuldigd voor honderdduizenden dollars aan geld, goudstaven en hypotheekbetalingen hebben aangenomen in ruil voor de invloed van de senator. Daar hebben de zakenlieden geld aan verdiend en is ook de Egyptische overheid beter van geworden, zegt de aanklager. Tegen zowel de senator als zijn vrouw zijn drie aanklachten ingediend.

Menendez is de voorzitter van de Senaatscommissie voor Amerikaanse relaties met het buitenland. De Democratische senator, al bijna dertig jaar de verkozene van de staat New Jersey, zal nu afstand moeten doen van die functie. Op woensdag 27 september moet hij voor de rechter verschijnen.

Het is de tweede keer dat er een onderzoek loopt naar Menendez. Ook in 2015 werd hij verdacht van corruptie, maar toen kon de jury geen unaniem oordeel vellen.