Nieuwe vaccinatiecampagne tegen corona. Wel afspraak voor 70-plussers, niet voor 90-plussers. Hoezo?

Vaccinatie.

Vaccinatie. Foto: BackyardProduction

De vaccinatiecampagne tegen corona gaat dit jaar een beetje anders dan voorheen. Hoe precies? Vijf vragen en - soms wat onlogische - antwoorden over hoe het precies zit.

Lees meer over
Gezond

Wanneer begint het prikken?

De bijna 5 miljoen uitnodigingen van het RIVM voor de herhaalprik zijn deze week afgeleverd bij PostNL. De eerste brieven in Groningen en Drenthe zijn dinsdag bij de mensen thuisbezorgd en de rest valt de komende dagen en weken bij de doelgroep op de mat. Het prikken begint op 2 oktober op de vaccinatielocaties. Het gaat nog door tot en met december.

Wie komen er in aanmerking voor de herhaalprik?

Elke Nederlander van 60 jaar en ouder krijgt een uitnodigingsbrief. Wie jonger is dan 60 jaar en in een medische risicogroep valt krijgt niet langer een brief, maar ze kunnen wel de coronaprik halen. Het is dezelfde groep die elk jaar door de huisarts wordt opgeroepen voor de griepprik. Deze groep kan vanaf half oktober een afspraak maken voor de herhaalprik tegen corona. De GGD kan niet controleren wie wel en niet in de griepprikgroep valt. Dit betekent dat iedereen die extra bescherming tegen het coronavirus denkt te kunnen gebruiken een vaccinatie mag halen.

Waarom krijgen 70-plussers een tijdstip waarop ze verwacht worden, terwijl 90-plussers zelf een afspraak moeten maken?

De leeftijdscategorie 60 tot en met 69 jaar krijgt een brief met daarin de oproep om zelf een afspraak te maken op een moment dat het hen uitkomt. In de brief staat hoe je die afspraak maakt.

Wie ouder is - dat wil zeggen de 70- tot en 89-jarigen - krijgen een brief met daarop een plaats en een tijd waarop men verwacht wordt.

Wie nóg ouder is - de 90-plussers - krijgen (net als de 70-minners) dan weer een brief waarin staat dat ze zelf een afspraak moeten maken. Dat lijkt niet logisch, maar er is wel over nagedacht door ministerie van Volksgezondheid. Het idee is dat deze groep grotendeels in verzorgingshuizen woont of anders deels afhankelijk is van mantelzorgers. Voor de mensen en organisaties om de 90-plussers heen zijn zou het praktischer zijn als er een afspraak kan worden gemaakt voor de prik, is het argument.

Welk vaccin wordt er gebruikt?

Het is het XBB-vaccin, ontwikkeld door BioNTech/Pfizer en afgestemd op de omikronvariant die nu veel voorkomt. Het vaccin is eind vorige maand goedgekeurd door het EMA, het Europese geneesmiddelenagentschap. De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met vorige coronavaccins: een (kortdurende) zere arm, vermoeidheid, koorts en een dag niet fit.

Als je er toch bent, kun je dan ook direct de griepprik krijgen?

Dat zouden veel mensen wel willen, maar in Nederland kan dat niet. Medisch gezien is er niets op tegen en bovendien gaat het om nagenoeg dezelfde doelgroep. Sinds jaar en dag doet de huisarts de griepprik en sinds het begin van de pandemie voert de GGD de coronavaccinatie uit.

Dit combineren stuit vooralsnog op praktische bezwaren. Zo moet er (in Nederland) na de coronaprik nog altijd 15 minuten gewacht worden voordat je mag vertrekken. Bij de griepprik geldt dit niet. In de medische sector gaan wel steeds meer stemmen op om in de toekomst de beide campagnes samen te voegen.