‘Dochter drugsverdachte Assen betaalde borgsom met crimineel geld’

Tegen een 23-jarige vrouw uit Appingedam en een 57-jarige man uit Assen eiste het Openbaar Ministerie woensdag honderd uur werkstraf. Volgens het OM hebben de twee 25.000 euro aan crimineel geld witgewassen.

De vader van de Appingedamse is de 53-jarige Mehmet K. uit Assen. Hij geldt als hoofdverdachte in een grote zaak die draait om hennephandel en witwassen in Noord-Nederland. In dat onderzoek hield de politie in 2014 tien verdachten aan. Een groot aantal van hen kwam vast te zitten.

Het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde in juli 2014 dat Mehmet K. zijn proces thuis zou mogen afwachten als hij zich aan een aantal voorwaarden zou houden. Eén voorwaarde om vrij te komen, was het betalen van een borgsom van 25.000 euro.

Op 15 juli 2014 stortte de 23-jarige dochter van K. samen met een 57-jarige vriend van de familie 25.000 euro contant geld bij een bank in Assen. Toen het op de rekening stond, maakten ze het over naar justitie, waarna K. 16 juli vrij kwam.

Het OM begon meteen een onderzoek naar de herkomst van het grote contante geldbedrag. Omdat de Assenaar en de Appingedamse geen goede verklaring hadden voor hoe ze aan het geld kwamen, denkt de officier van justitie dat het een bedrag is dat verdiend is met de hennephandel.

,,Een verdachte krijgt de borg later terug als hij zich aan de voorwaarden heeft gehouden. Dan vraagt niemand meer naar de herkomst. Zo wilden ze het geld dus witwassen via het Openbaar Ministerie. Witter krijg je het bijna niet", aldus de officier van justitie.

De politierechter deed woensdag geen uitspraak, omdat ze tijdens de zitting ontdekte dat ze eerder zelf onderzoeksrechter was in de grote hennepzaak. Daardoor vindt ze zichzelf niet onafhankelijk genoeg om uitspraak te doen. Ze draagt de zaak over aan een collega.

In de grote hennepzaak is overigens ook nog niemand veroordeeld. Nadat het Openbaar Ministerie vorig jaar blunderde met de dagvaardingen, kwam de zaak stil te liggen. Inmiddels is het OM bezig met nieuwe dagvaardingen tegen Mehmet K. en zijn medeverdachten.