We gaan weer prikken tegen corona, maar krijgt iedereen een spuit?

Foto ter illustratie
© ANP
REGIO - Het aantal coronabesmettingen neemt weer toe en de GGD maakt zich op voor een nieuwe vaccinatieronde dit najaar. Vanaf maandag 2 oktober gaan de vaccinatiestraten weer open in sporthallen en wijkcentra. Maar niet iedereen komt in aanmerking voor een prik en je moet altijd een afspraak maken. Een paar feiten op een rijtje.

Wie krijgt een prik?

Het ministerie van Volksgezondheid is daar duidelijk over: mensen vanaf 60 jaar en ouder, mensen uit medische hoogrisico-groepen (bijvoorbeeld omdat ze een afweerstoornis hebben) en volwassenen die nu al jaarlijks een griepprik krijgen. Ook zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten kunnen zich laten prikken. Daarnaast mogen zwangere vrouwen een prik halen.
Mensen onder de 60 die niet tot de uitzonderingen behoren, krijgen dus geen uitnodiging en kunnen ook geen afspraak maken voor een nieuwe coronavaccinatie. Volgens het RIVM is dat ook niet nodig, omdat bijna iedereen inmiddels corona heeft gehad of is gevaccineerd. Er is dan volgens het rijksinstituut sprake van 'een hoge mate van bescherming' en de kans dat zij ernstig ziek worden, is klein.
Soms kunnen mensen die niet binnen de eerder genoemde groepen vallen, maar toch gevaccineerd willen worden, wel een afspraak maken. Het gaat dan om mensen die wegens een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts een prik willen halen.

Heeft corona zich nog ontwikkeld?

Het coronavirus verandert continu. Dat heet muteren. Dat zie je ook bij andere virussen zoals het griepvirus. Dat is ieder jaar ook weer anders. Op dit moment komt de variant met de naam EG.5 het meeste voor. Voor wie van letters en cijfers houdt: EG.5 is een subvariant op XBB.1.9. Maar de meeste mensen kennen die beter als een variatie op de omikronvariant. En die EG.5 wordt ook wel Eris genoemd, de Griekse godin van twist en tweedracht.
Nu zijn letters en cijfers leuk voor onderzoekers en artsen, jij wilt uiteraard weten hoe ziek je wordt van dit virus. Het RIVM zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat je van deze variant zieker wordt dan van eerdere varianten.
Er is nog een andere variant op komst die luistert naar afkorting BA.2.86 en ook wel Pirola wordt genoemd . Deze coronamutatie gaat inmiddels rond in verschillende Europese landen, Zuid-Afrika, de VS en het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland zijn een paar gevallen gevonden. Of je hier wel zieker van wordt dan van andere varianten is nog niet bekend.

Werkt die prik dan wel?

Het RIVM hoopt te kunnen gaan vaccineren met een aangepast coronavaccin, dat zich meer richt op die XBB.1.9 variant. Het is nog niet helemaal duidelijk of er voldoende aangepast vaccin beschikbaar is als de oproepen de deur uitgaan.

Moet ik nu wel of niet testen als ik ziek ben?

Testen hoeft niet meer, sterker nog: het kan niet meer bij de GGD. Het mag wel, maar dan moet je naar een commerciële aanbieder en je moet de test zelf betalen. Antigeentesten, dus de stokjes die je zelf thuis in je neus stopt, kunnen een uitkomst bieden als je wilt weten of je corona hebt en werken volgens het RIVM ook goed voor de nieuwe varianten.
Maar het hoeft dus niet.

En binnenblijven hoeft dan ook niet?

Officieel niet. Er gelden geen isolatiemaatregelen meer. Dat wil zeggen dat je al hoestend en proestend, met keel- en hoofdpijn en dampend van de koorts gewoon naar buiten mag en alles mag doen wat je zonder die klachten ook doet. Maar dit wordt wel sterk afgeraden.
Het RIVM vraagt mensen die ziek zijn, rekening te houden met anderen. Zeker omdat mensen uit kwetsbare groepen alsnog flink ziek kunnen worden. Er gelden dezelfde adviezen als bij de griep:
  • Ben je ziek, blijf dan thuis
  • Overleg met je baas of thuis kunt werken
  • Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden
  • Hoest en nies in je elleboog
  • Was vaak je handen
  • Zorg voor fatsoenlijke ventilatie

Ik heb een uitnodiging of afspraak, waar kan ik mij laten prikken?

  • Den Haag: voormalig HagaZiekenhuis Sportlaan
  • Zoetermeer: Eleanor Rooseveltlaan
  • Rijswijk: Marimbahal
  • ’s-Gravenzande: De Brug
  • Alphen: Nieuwe Sloot
  • Gouda: Kampenringweg
  • Leiden: ECC
Alle locaties waren in het verleden ook al locaties waar werd geprikt. Vanaf 2 oktober krijgen mensen die ouder zijn dan zestig jaar een brief. Vanaf half oktober kunnen mensen tussen de achttien en zestig jaar, die dus geen brief krijgen maar wel in aanmerking komen, een afspraak maken, aldus GGD Haaglanden. GGD Hollands Midden begint vanaf 4 oktober met de vaccinaties.