Louis van Gaal
NOS Voetbal

Lahm en Schweinsteiger willen Van Gaal als nieuwe bondscoach Duitsland

Oud-wereldkampioen Philipp Lahm pleit in de Duitse krant Bild voor Louis van Gaal als nieuwe bondscoach van Duitsland. Na het ontslag van Hansi Flick afgelopen zondag zijn de Duitsers op zoek naar een nieuwe bondscoach. Flick moest na een zwakke reeks resultaten het veld ruimen.

Over negen maanden begint het Europees kampioenschap in Duitsland, het toernooi waarvan Lahm directeur is.

Ook oud-international Bastian Schweinsteiger zegt voorafgaande aan de vriendschappelijke interland Duitsland - Frankrijk dat hij hoopt dat het Van Gaal wordt. Wel zegt de analyticus van de ARD dat hij denkt dat het Julian Nagelsmann wordt. "Maar mijn hart zegt Van Gaal." Schweinsteiger speelde onder Van Gaal bij Bayern München, en later ook bij Manchester United.

Bondsvoorzitter Bernd Neuendorf over van Gaal als bondscoach: 'Sluiten niemand uit'

Liverpool-trainer Jürgen Klopp heeft de ARD al laten weten geen interesse te hebben op dit moment. De Duitse voetbalbond heeft laten weten dat technisch directeur Rudi Völler het proces leidt en dat ze "op dit moment niemand uitsluiten".

Discipline en orde

De 39-jarige Lahm, die in 2017 zijn profcarrière beëindigde, kent Van Gaal ook uit zijn tijd bij Bayern München. Het tweetal werkte tussen 2009 en 2011 samen.

Lahm roemt de 72-jarige Van Gaal om zijn discipline, orde en de structuur waarmee hij zijn teams laat spelen. "En dat brengt hij heel helder over. Bij Bayern was hij de juiste man die met zijn spelopvatting op het juiste moment de club vormgaf", aldus Lahm.

Philipp Lahm als aanvoerder van Duitsland in 2010

Lahm, die door Van Gaal tweede aanvoerder werd gemaakt achter Mark van Bommel: "Hij is een sterke persoonlijkheid met veel ervaring, die hij als club- en bondscoach heeft opgedaan in het internationale topvoetbal."

Van Gaal liet in gesprek met Sky Sport Deutschland weten interesse te hebben als de Duitse voetbalbond hem vraagt: "Ik voel me vereerd dat ze me noemen als mogelijke bondscoach van Duitsland. Er is nog nooit een buitenlandse trainer aangesteld als bondscoach bij de Duitse ploeg."

De oud-trainer van onder meer Ajax en AZ won in bijna twee jaar drie prijzen met Bayern: de landstitel, DFB-beker en Duitse Super Cup.

Nagelsmann voornaamste kandidaat

De naam van Van Gaal valt vaak in Duitsland. Algemeen wordt echter aangenomen dat de 36-jarige Julian Nagelsmann de voornaamste kandidaat is. Hij werd in maart van dit jaar ontslagen bij Bayern München. Het contract van Nagelsmann is niet ontbonden, omdat de club niet in één keer een afkoopsom wil betalen. De Duitse bond zal dus moeten aankloppen bij Bayern als het Nagelsmann wil inlijven.

Van Gaal werd net na het wereldkampioenschap in Qatar ook al genoemd als opvolger van bondscoach Roberto Martinez in België. De Belgische voetbalbond koos echter voor de Duitser Domenico Tedesco.

Van Gaal liet zich in het verleden vaak ontvallen dat hij van vijf landen ooit eens bondscoach zou willen zijn: Spanje, Duitsland, Engeland, Nederland en Argentinië.

Van Gaal als bondscoach van het Nederlands elftal op het afgelopen WK in Qatar

Van Gaal was drie keer bondscoach bij Oranje. Zijn eerste periode eindigde in mineur: het Nederlands elftal wist zich niet te kwalificeren voor het WK van 2002.

De periode tussen 2012 en 2014 eindigde met de derde plaats op het wereldkampioenschap in Brazilië. Het recentste avontuur strandde in de kwartfinale van het WK in Qatar. Tegen Argentinië werd na strafschoppen verloren. Vorige week liet Van Gaal weten dat hij twijfelt over dat duel. "Messi moest het WK winnen", aldus Van Gaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl