President Joe Biden en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy in maart
2023 Getty Images

Voorzitter van Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy kondigt onderzoek aan naar afzetting van Amerikaanse president Biden

In de Verenigde Staten heeft de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy aangekondigd dat hij een afzettingsonderzoek naar president Joe Biden zal starten. "De Republikeinen zijn al een jaar bezig met onderzoeken naar Biden om te zien of er geen corruptie is geweest via zijn zoon Hunter die actief was in Oekraïne en China", legt correspondent Björn Soenens uit. "Er is nog nooit een document geproduceerd dat zou moeten bewijzen, maar McCarthy staat onder grote druk van zijn ultra-rechtse fractie." 

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden heeft aangekondigd dat zijn partij het afzettingsonderzoek naar de huidige president Joe Biden zal verderzetten.

Normaal moet het Huis eerst stemmen over de start van zo'n onderzoek, maar het lijkt erop dat McCarthy die stemming wil overslaan. Wellicht doet hij dat omdat hij weet dat hij niet aan voldoende stemmen kan raken. Het is de eerste stap in een politiek proces dat kan leiden tot een afzettingsstemming in het Huis van Afgevaardigden. 

Er loopt al een onderzoek naar de president sinds de Republikeinen een meerderheid haalden in het Huis in januari (na de tussentijdse verkiezingen). Hoorzittingen hebben tot nog toe geen concreet bewijs aangeleverd dat de president verkeerd gehandeld zou hebben bij de handelszaken van zijn zoon Hunter die actief was in Oekraïne en China.

BEKIJK - Kevin McCarthy: "Dit is een logische volgende stap":

Videospeler inladen...

Er is wel al langer ophef rond Hunter, de zoon van Biden. Zo loopt er een federaal onderzoek om te zien of hij iets te maken heeft met belastingfraude bij zijn buitenlandse handelsbelangen. Hunter zelf pleitte onschuldig aan fiscale fraude.

Verdoezelen

"Het Amerikaanse volk heeft het recht om te weten dat de hoogste ambten niet te koop zijn en dat de federale overheid niet wordt gebruikt om de acties van een politiek geëngageerd gezin te verdoezelen", klinkt het bij McCarthy.

"Ik zou de president en zijn team willen aanmoedigen om volledig mee te werken aan dit onderzoek, in het belang van de transparantie. We zijn vastbesloten om de antwoorden voor het Amerikaanse publiek te vinden– niets meer en niets minder. We gaan waar het bewijs ons heenleidt."

Correspondent Björn Soenens: "Aandacht afleiden van processen tegen Trump"

"McCarthy staat onder druk van zijn ultrarechtse fractie om een officieel afzettingsonderzoek te beginnen naar Joe Biden", vertelt Amerikacorrespondent Björn Soenens. "De Republikeinen zeggen dat ze massa's bewijzen hebben dat er sprake was van corruptie via zoon Hunter Biden, en dat de president erbij betrokken is. Er is nog nooit een document geproduceerd die dat moet bewijzen, maar McCarthy staat dus onder grote druk."

 "Er zullen drie commissies aan het werk gaan om te zoeken naar mogelijk bewijs. Er is dus nog een lange weg te gaan. Maar men vermoedt dat dit onderzoek wordt opgestart in aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2024. De koploper bij de Republikeinen, Donald Trump, zal heel veel voor de rechtbank moeten verschijnen en men vermoedt dat de Trumpgezinde fractie alle media-aandacht daarvan wil afleiden en wil toespitsen op Joe Biden. De Republikeinen die Trump steunen zijn al tevreden dat in de pers komt dat president Biden mogelijk een corrupte man is, zelfs al komt er geen resultaat uit het hele afzettingsonderzoek. Je mag er zeker van zijn: in de VS komt dit elke dag op televisie."

Videospeler inladen...

Meest gelezen