Ivo Melchers Ivo Melchers
10/09/2023 06:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/09/2023 06:00

Wat gebeurt er als alle 21 miljoen bitcoins in omloop zijn?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Wat gebeurd er als alle 21 miljoen bitcoins in omloop zijn?

Foto: Shutterstock/ Scharfsinn

Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoin (BTC) in circulatie zijn. Momenteel staat de teller wat dat betreft al op ongeveer 19,5 miljoen BTC, maar het absolute plafond wordt pas in het jaar 2140 bereikt. De uitgifte van nieuwe bitcoins dienen als beloning voor BTC miners die het netwerk draaiende houden. Dit roept gelijk vragen op over de situatie wanneer alle bitcoins gemined zijn. In dit artikel blikken we vooruit op de Bitcoin wereld vanaf het jaar 2140.

BlackRock’s bitcoin ETF bereikt zeldzame mijlpaal na successtart
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Werkzaamheden en verdiensten BTC miners

Bitcoin miners gaan de strijd met elkaar aan met als doel een nieuw transactieblok aan de blockchain van Bitcoin toe te voegen. Grofweg iedere tien minuten wordt er een nieuw transactieblok aan de keten toegevoegd en miners zetten rekenkracht in om met het oplossen van complexe wiskundige algoritmen een nieuw transactieblok te ‘ontdekken’.

Miners verdienen momenteel op twee verschillende manieren hun geld. Allereerst strijkt de gelukkige miner de zogenoemde block reward op. Deze beloning stond bij de start van het Bitcoin netwerk gelijk aan 50 BTC, maar wordt ongeveer iedere 4 jaar gehalveerd met de BTC halving. Om precies te zijn wordt de beloning iedere 210.000 transactieblokken in tweeën gehakt.

Momenteel staat de block reward gelijk aan 6,25 BTC en komen er iedere dag 900 nieuwe bitcoins in omloop. Na de volgende halving, die in april volgend jaar plaats zal vinden, zal de beloning dalen tot 3,125 BTC.

Daarnaast ontvangen miners alle betaalde transactiekosten in ruil voor het toevoegen van een nieuw transactieblok aan de blockchain. Als iemand een transactie wil doen op het Bitcoin netwerk, moet hij hiervoor transactiekosten betalen. Deze kosten worden rechtstreeks aan de gelukkige miner uitbetaald.

Advertentie

Bitcoin netwerk vanaf 2140

Op het moment zijn de betaalde transactiekosten slechts een klein deel van de totale miner-inkomsten. Momenteel verdient een miner gemiddeld zo’n 0,14 BTC per transactieblok aan transactiekosten. Tegen de huidige bitcoin koers staat dit gelijk aan ongeveer 3.600 dollar.

Vanaf het jaar 2140 zullen de miners zichzelf staande moeten houden deze betaalde transactiekosten. Het is echter nog een zeer lange weg te gaan voordat alle bitcoins in omloop zijn gebracht en dus heeft Bitcoin nog genoeg jaren te gaan om te groeien als netwerk. Naarmate het ecosysteem groter wordt en het netwerk meer in gebruik wordt genomen, zullen de transactiekosten uiteindelijk ook toenemen.

Wellicht kun je je de enorme hype omtrent Bitcoin Ordinals nog wel herinneren van eerder dit jaar. Het netwerk werd enorm drukbezocht en als gevolg explodeerde de netwerkkosten. Om een plekje in een transactieblok te bemachtigen moest je destijds flink in de buidel tasten. De inkomsten uit transactiekosten stond voor een korte tijd zelfs hoger dan de bloksubsidie. Het is een perfecte illustratie van hoe Bitcoin na het jaar 2140 gewoon kan blijven opereren.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie