“Europa speelt Russische roulette”: slaapwandelend de volgende crisis in

(Vertaling: E.J. Bron)

Europa´s energievoorziening bezit enorme zwakke plekken, Europa´s politici hebben geen strategie, bekritiseert de politicoloog Ralph Schöllhammer. Of we nogmaals goed de winter doorkomen, zou onzeker zijn. Een belangrijke aanwijzing voor Europa´s kwetsbaarheid zouden de abrupt gestegen gasprijzen zijn vanwege stakingen in Australië.

Europa had geluk: de vorige winter was de op een na warmste sinds de metingen. Het is echter uiterst onzeker of dit geluk zich nogmaals herhaalt en het continent nog een keer met zoveel geluk de winterperiode doorkomt. Zoals het nu lijkt, vertrouwt Europa daar volledig op en oogst daarvoor felle kritiek van Ralph Schöllhammer (Webster University). “Men zou een of twee keer geluk niet moeten verwisselen met een goede strategie, maar op dit moment lijkt het er op alsof Europa precies dat van plan is”, bekritiseert de politicoloog in een commentaar voor “Unheard”.

Europa´s energiezekerheid hangt af van het weer – en van toestanden in verre landen

Europa zou veel sterker dan tot nu toe zijn eigen energieproductie moeten uitbreiden, zei de expert voor energiepolitiek. Dat doet het echter niet. Bovendien zijn Europa´s gasleveranciers, Rusland niet meegerekend, niet zo betrouwbaar als het lijkt. Hoe kwetsbaar het continent in werkelijkheid is, zouden volgens Schöllhammer de stakingen in de Australische LNG-installaties aantonen. Die zorgden er voor dat de Europese gasprijzen gisteren direct met 11% de hoogte in schoten. “als de gebeurtenissen in Australië een indicator zijn, dan staat de voorziening van het continent op het scherpst van de snede”, waarschuwt Schöllhammer.

Met het gebruikelijke sussen heeft de top politicoloog weinig op. De gasreserves in de Europese Unie liggen weliswaar bij een record van 93,5%, anderzijds is Europa sterk op gasimporten uit het buitenland aangewezen en zet daarbij steeds meer in op LNG. De situatie zou gemakkelijk erger kunnen worden, en dan zouden de reservoirs in een handomdraai weer leeg zijn, waarschuwt de politieke wetenschapper op “Unheard”.

Iedere storing zorgt voor onrust op de markten

Omdat Rusland niet meer de belangrijkste gasleverancier van Europa is, “veroorzaakt iedere storing van de wereldwijde voorziening direct bezorgdheid op de continentale markten”, zegt Schöllhammer. De stakingen in Australië zijn zodoende van aanzienlijk belang, want het land levert ongeveer 7% van het wereldwijde vloeibare gas.

Van deze onzekerheid inclusief stijgende LNG-prijzen profiteert overigens ook Moskou. Per slot van rekening is het nog steeds een leverancier van fossiele brandstoffen voor de EU. Zijn LNG-export naar Europa is met 40% gestegen, en Brussel is niet van plan daar iets aan te veranderen.

Amerikaans LNG houdt risico´s in

Moskou is echter met een aandeel van ongeveer 20% slechts de op een na belangrijkste LNG-leverancier na de VS, die een aandeel van 40% hebben. Dat gaat hand in hand met nadelen. “Vladimir Poetin mag dan wel een politiek onbetrouwbare leverancier zijn, maar de overbrenging van LNG vanuit Amerikaanse havens naar Europa heeft haar eigen risico´s.”

De meeste exportinstallaties bevinden zich aan de Golfkust, “en er is niet veel meer dan een zware storm voor nodig om bijna de helft van Europese LNG-voorziening in gevaar te brengen. Gecombineerd met een zwaar hurricane seizoen in de Golf van Mexico met een koude winter in Europa en een staking in Australië, zullen de tot 935 gevulde reservoirs veel sneller leeg zjn dan de lente kan komen.”

Europa maakt zijn productiekosten afhankelijk van dictators en arbeiders

Exact deze onzekerheden zouden ook de reden geweest zijn dat zelfs door een kleine onderbreking van de Australische voorziening de prijzen onmiddellijk de hoogte in gesneld zijn.

Het huidige beginsel van Europa´s politici zou duidelijk zijn, namelijk hopen op het geluk van vorig jaar, maar dit zou “voor de industrie niet draagbaar zijn, die zou moeten verder produceren in een klimaat waarin de productiekosten afhangen van de nukken van de dictators, warme winters, een gebrek aan wervelstormen en de moreel van de Australische arbeiders.”

Daarom verlangt Schöllhammer een uitbreiding van de energieproductie in Europa, “inclusief offshore boringen en de opheffing van het fracking verbod”. Op dit moment “speelt Europa Russische roulette”.

Bron:
exxpress.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op “Europa speelt Russische roulette”: slaapwandelend de volgende crisis in

  1. Ravian zegt:

    “Europa´s politici hebben geen strategie”

    Klopt, en dat komt omdat ze geen hersenen hebben.
    Van het een komt nu eenmaal het ander…

    Geliked door 4 people

  2. fracking is enorm millieubelastend, daarbij zegt Ralph Schöllhammer dat Vladimir Poetin een onbetrouwbare leverancier is , wat helemaal niet waar is ;Rusland heeft altijd zijn verplichtingen nagekomen nu en in het verleden ook tijdens de ” koude oorlog” .Het zijn de Europese afnemers die telkenmale onbetrouwbaar zijn

    Geliked door 5 people

    • Geronimo zegt:

      Wat Ralph Schöllhammer wel zegt over Rusland, ik citeer letterlijk uit bovenstaand artikel:

      “…Dat doet het echter niet. Bovendien zijn Europa’s gasleveranciers, Rusland niet meegerekend, niet zo betrouwbaar als het lijkt…”

      “Rusland niet meegerekend”, dus Rusland is volgens deze Ralph Schöllhammer wel degelijk betrouwbaar.

      Geliked door 2 people

    • Ludwig de Leau zegt:

      Die Ralph leutert er op los. Zal verstand hebben van energievoorziening maar aub geen politieke comments geven want dat heeft dit heerschap geen kaas van gegeten.

      Like

  3. Rini Stegeman zegt:

    Ik denk dat de komende gasprijzen ( energie in het algemeen ) niet van het weer afhankelijk zullen zijn, maar gewoon wat ze in andere landen uitvreten.

    Geliked door 1 persoon

    • 007lucia zegt:

      En de hebzucht van de graailustige energiebedrijven… WATeenkwal..bijvoorbeeld geeft rustig toe dat ze gewoon de stroom van het komende jaar vooruit verkopen en volgens mij( maar dat weet ik niet zeker hadden ze het zelfs over de stroom van de komende jaren) dat vind ik nogal wat, zo blijf je natuurlijk in de hoge prijzen zitten, zo kan iedereen rijk worden met de verkoop van gebakken lucht

      Like

  4. koddebeier zegt:

    Het merendeel van de politici bestaat uit idioten of ze dienen andere meesters en niet het volk die hun salarissen betalen !!

    Geliked door 2 people

    • ronjaspers zegt:

      koddebeier.De meeste politici zijn omgekochte of gechanteerde “nuttige idioten” en ze dienen inderdaad andere meesters.Zoals de bilderberg groep (WEF)

      Like

Plaats een reactie