Passagiers gaan aan boord van een veerboot in Piraeus
NOS Nieuws

Bemanning Griekse veerdiensten kondigt staking aan na dood man in Piraeus

De bemanningsleden van veerdiensten in Griekenland willen aanstaande woensdag 24 uur staken. Ze vinden dat de veiligheid aan boord en de arbeidsomstandigheden verbeterd moeten worden. Aanleiding is de dood van een man in de haven van Piraeus, en de verontwaardiging die dat losmaakte.

Een 36-jarige Griek kwam afgelopen dinsdag hard aanlopen op het moment dat de veerboot naar Kreta wilde vertrekken. De trossen waren al binnengehaald, maar de laadklep aan de achterkant van het schip lag nog op de kade. De man liep de klep op, maar werd door een bemanningslid teruggeduwd, waarbij hij in het kolkende water viel en verdronk.

De bemanning deed geen poging om hem te redden. Drie à vier minuten later kwam zijn lichaam bovendrijven, zei een getuige tegen een Griekse nieuwssite.

De Griekse minister van Scheepvaart en Eilandzaken, Miltiadis Varvitsiotis, zei woensdag dat de man in het bezit was van een kaartje. Hij was al eerder aan boord gegaan maar om onbekende reden ook weer van de veerboot afgestapt, waarna hij later terugkeerde.

Drie bemanningsleden en de kapitein zijn aangehouden. De man die de duw gaf wordt verdacht van doodslag, de twee andere bemanningsleden van medeplichtigheid. De kapitein zou de scheepvaartregels niet hebben nageleefd.

Volgens een vakbond is veel veerbootpersoneel overwerkt en is hun rooster "onredelijk". De bond maakt zich daarom zorgen over de veiligheid aan boord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl