'We zijn geschoffeerd.' Drentse liberalen in mineur over kandidatenlijst VVD

Ewout Klok.

Ewout Klok. Foto: André Weima

Het is hommeles tussen de Drentse VVD en het landelijke partijbestuur, omdat Ewout Klok uit Ten Arlo is gepasseerd voor de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Klok vindt dat hij zelf is beschadigd en dat de Drentse VVD is geschoffeerd. Het regionale partijbestuur droeg hem, samen met Hilda Mulder uit Koekange, voor als regionale kandidaten. Mulder noch Klok staan nu op de voorlopige lijst, wel Jeroen Hartsuiker uit Klazienaveen en Irma Talens uit Coevorden. Ze staan op respectievelijk plek 37 en 69, waarmee Hartsuiker de enige Drentse VVD’er is met een reële kans op een Kamerzetel. Niet direct in eerste instantie, maar wel als er Kamerleden doorschuiven naar het kabinet of bij tussentijds vertrek van parlementariërs.

Staat van dienst

Klok heeft een lange staat van dienst binnen de VVD. Zo was hij fractievoorzitter in de raad van Hoogeveen en voorzitter van de Kamercentrale. Daarnaast is hij tot 1 oktober directeur-eigenaar van een Shell-tankstation en voorzitter van Beta, de belangenvereniging van tankstationhouders.

Klok is furieus over de reden waarom hij is afgewezen. Hij spreekt van een ‘blokkade vanuit het bestuur’. De argumentatie maakt hem zo boos dat hij een open brief stuurde aan zijn partijgenoten.

„Ze willen mij niet omdat ik in 2011 een boete kreeg omdat ik alcoholhoudende drank verkocht in mijn tankstation. Dat was echter een actie om een proefproces uit te lokken, om juridische duidelijkheid te krijgen. Ik deed dat vanuit mijn voorzitterschap van Beta.” In diezelfde periode kreeg Klok een forse boete vanwege een snelheidsovertreding. „Ook dat gebruiken ze tegen mij. Het was stom natuurlijk die overtreding, maar moet dat nu nog tegen mij gebruikt worden?”

Geen reactie landelijke VVD

Gevraagd om een reactie reageert woordvoerder Rik Rovers van de landelijke VVD met de woorden: „We doen geen uitspraken over de sollicitatieprocedures van individuele kandidaten.”

Voormalig Tweede Kamerlid Erik Ziengs was in Drenthe betrokken bij de voordracht van Klok en Mulder voor de landelijke lijst. Volgens hem zijn Hartsuiker en Talens ook ‘zeer capabele kandidaten’. „Maar we moesten een keuze maken wie we voordragen, want anders krijgt de selectiecommissie wel erg veel namen op het bordje.”

Voorzitter baalt als een stekker

De voorzitter van de Drentse VVD René Laan ‘baalt als een stekker van de gang van zaken’, zegt hij. „Meer wil ik er niet over zeggen, voor ik met de leden heb gesproken.” Valt er nog wat aan de lijstvolgorde te doen? Laan betwijfelt het. „De komende weken is de ledenraadpleging. Dan kunnen we natuurlijk aangeven dat we het anders willen.” Maar getalsmatig zullen de Drentse leden niet veel gewicht in de schaal leggen.