Turkije verwerkt een miljoen ton graan voor Rusland

Rusland meldt dat er een overeenkomst met Turkije is gesloten over de verwerking van een miljoen ton graan. Turkije krijgt voor het doorvoeren van het landbouwproduct korting doordat Qatar financiële steun biedt.

Turkije+verwerkt+een+miljoen+ton+graan+voor+Rusland
© Twan Wiermans

Het graan is bedoeld voor de Afrikaanse landen waaraan Poetin graan heeft beloofd. De Russische autoriteiten hebben dit plan voorgesteld, nadat zij zich afgelopen juli terugtrokken uit de graandeal. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken heeft tegen het Russische persbureau Interfax gezegd dat er snel contracten worden ondertekend en dat daarna de technische details worden besproken.

Het plan van de Russen is dat graan naar Turkije wordt vervoerd, zodat Turkije het vervolgens exporteert naar Afrika. Details over de precieze rol van de Turken zijn nog niet bekend. Rusland wil met goedkope of gratis graan Afrikaanse landen voor zich winnen. Deze landen hebben voedseltekorten door onder andere de oorlog in Oekraïne. Het gaat om Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Eritrea.


Door de graandeal kon Oekraïne ondanks de oorlog bijna een jaar lang graan via de Zwarte Zee verschepen. Die zorgde ervoor dat de voedselprijzen wereldwijd daalden, nadat ze door diezelfde oorlog waren gestegen. Nu Poetin uit de deal is gestapt, probeert hij gebruik te maken van de situatie om zijn invloed op het Afrikaanse continent uit te breiden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer