Vitamine D3, de meest actieve vorm van vitamine D, speelt een belangrijke rol in verschillende lichaamsprocessen en is van cruciaal belang voor sporters. Omdat deze stof voornamelijk onder invloed van de zon wordt aangemaakt kiezen veel mannen er in de winter voor om vitamine D3 te suppleren. Goed idee, zou je zeggen, maar let goed op: pas op voor de risico's van teveel vitamine D3.

    Hoeveel D3 mag je per dag?

    De maximale hoeveelheid vitamine D3 die je per dag mag binnenkrijgen is ongeveer 4000-5000 IE (internationale eenheden) per dag. Let op, dit is de maximale hoeveelheid. Dat is ongeveer 4 á 5 keer zoveel als dat jij als volwassen man eigenlijk nodig hebt. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D3 is namelijk 800-1000 IE, precies wat je lichaam kan aanmaken met een wandeling van 10-30 minuten in de zon. Zo maakt de zon je niet alleen gelukkig, maar zorgt-ie er ook voor dat je precies voldoende vitamine D3 kunt aanmaken. Al kan het geen kwaad om als fysiek actieve man iets aan de bovenkant van die hoeveelheid te zitten. Er zijn echter ook supplementen die meer dan 3000 IE bevatten. Neem je dat te lang, dan loop je een groot risico op een vitamine D3 teveel.

    Wat gebeurt er bij teveel vitamine D3?

    Vitamine D3 is een in vet oplosbare vitamine. Dat betekent dat de stof in het lichaam wordt opgeslagen en zich bij langdurige overdosering kan ophopen. Wanneer je te lang teveel vitamine D3 binnenkrijgt lijdt je aan hypervitaminose D, met deze ernstige gevolgen:

    • Verhoogde calciumwaardes. Kan leiden tot misselijkheid, braken, buikpijn, uitdroging en constipatie.
    • Nierproblemen. Omdat de nieren betrokken zijn bij de regulatie van calcium in het lichaam, kan teveel vitamine D3 leiden tot nierschade en nierstenen.
    • Botproblemen. Misschien wat tegenstrijdig, omdat een vitamine D3 tekort ook tot botproblemen leidt. Doordat de calciumopname bij hypervitaminose D verstoord wordt, worden je botten kwetsbaarder.

    Als je het gevoel hebt dat je te weinig vitamine D3 binnenkrijgt en suppleren overweegt, spreek dan eerst met een dokter en wees kritisch op de supplementen die je slikt.

    Volg Men's Health ook op Facebook en Instagram.