Eten Surinamers veel fastfood?

Zeer opmerkelijk, zodra het eind van de maand is beginnen de rijen van de drive-thru bij de fastfoodbedrijven in Suriname langer te worden. Houden Surinamers zoveel van fastfood dat men bereid is om in deze peperdure tijd met de auto in een lange rij te staan, om uiteindelijk dure fastfood te nuttigen? Is er sprake van een keuze voor gemak of wat anders?

Fastfood geeft al aan dat het eten snel beschikbaar is. Over het algemeen heeft men weinig tijd als men bijvoorbeeld van het werk naar huis gaat of tijdens de lunchbreak op zoek gaat naar eten. Sommige mensen geven aan dat fastfood hun goedkoper uitkomt, dan naar een restaurant te gaan. Dit maakt het aantrekkelijk voor mensen met een bepaald budget. Fastfood restaurants proberen hun klanten ook aan te trekken middels “deals”, zo heb je bijvoorbeeld elke dag een ander deal of een actiebedrag in bepaalde periodes.

Voor sommige mensen kan het eten van fastfood ook een gewoonte worden. Mensen die weinig tijd hebben om zelf te koken of eten van huis mee te nemen, kiezen er meestal voor om dagelijks of meerdere keren in een week fastfood te nuttigen. Uiteraard als zij zich dit kunnen permitteren. Het is wel opmerkelijk, ondanks de stijgende prijzen in de winkels en de verhogingen van de nutsvoorzieningen, bezoeken de meeste mensen toch vaker een fastfood restaurant.

Fastfood heeft effecten op de gezondheid van de mens. Veel fastfood menu’s bevatten voedingsmiddelen die rijk zijn aan calorieën, verzadigd vet en suiker. Het regelmatig consumeren van fastfood, levert een verhoogd risico op obesitas. Obesitas is één van de meest voorkomende ziekten bij Surinamers en kan leiden tot andere gezondheidsproblemen zoals diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Het effect van fastfood op de gezondheid hangt sterk af van de mate van consumptie en de keuzes die worden gemaakt bij het bestellen. Als fastfood af en toe en met mate wordt geconsumeerd als onderdeel van een overigens gezond dieet, zijn de negatieve effecten te beperken. Het is dus belangrijk om bewuste keuzes te maken en te streven naar een voedingsbalans voor een goede gezondheid.

SD

error: Kopiëren mag niet!