Huizen in Noorden minder waard, maar markt blijft krap. 'Huiseigenaren kunnen hun woning nog steeds vlot verkopen'

Ondanks de dalende woningprijzen, raken huiseigenaren hun bezit nog steeds vlot kwijt.

Ondanks de dalende woningprijzen, raken huiseigenaren hun bezit nog steeds vlot kwijt. Foto: archief Kees van de Veen

De woningprijzen in Noord-Nederland dalen dit kwartaal 4 procent, zeggen onderzoekers. In de stad Groningen zijn appartementen vergeleken met vorig jaar zelfs ruim 12 procent minder waard.

Ook eengezinswoningen in de grootste gemeente van Noord-Nederland moesten afgelopen jaar een veer laten en verloren 6,1 procent. Die daling is nog bescheiden vergeleken met die in de stad Utrecht, waar de afname van de gemiddelde woningwaarde 11 procent was. Amsterdam zit daar maar iets onder. Het is voor de tweede keer in dertig jaar dat de huizenprijzen in ons land flink onderuitgaan, aldus de onderzoekers van bureau Calcasa.

Die lagere prijzen gaan hand in hand met een afname van het aantal verkochte huizen in Nederland, zegt Calcasa. Dat waren er vorig jaar 225.000. Het aanbod nam af tot 37.000 stuks. Desondanks zijn die huizen voor een flink deel van de bevolking nauwelijks meer te betalen. 24 procent van het netto maandinkomen gaat nu op aan woonlasten. Dat was een jaar geleden nog maar 15,2 procent.

Prijsval appartementen raadsel

Makelaar en Groninger NVM-woordvoerder Sjirk de Jong zegt geen verklaring te hebben voor de prijsval van appartementen in Groningen. ,,Wat kan is dat de dure appartementen blijven staan en de goedkopere wel worden verkocht. Dat heeft invloed op de gemiddelde transactieprijs, die daalt dan. Als mensen minder voor hun eigen huis krijgen, zullen ze ook minder betalen voor het huis of appartement dat ze willen kopen. Wat je nu wel merkt is dat je appartementen niet meer allemaal fors boven de vraagprijs verkoopt, zoals eerder wel vaak.’’

,,Het is wel opmerkelijk, omdat je zou verwachten dat de vraag naar bestaande bouw toeneemt. Vooral omdat de nieuwbouw op zijn gat ligt’’, voegt hij toe.

De Jong ziet ook dat de huizenprijzen dalen, maar volgens hem hoeven huiseigenaren er nog niet wakker van te liggen. Mensen in Noord-Nederland die hun optrekje te koop zetten, krijgen dat nog steeds vlot verkocht. In de provincie Groningen wordt een huis dat te koop staat gemiddeld binnen dertig dagen verkocht, in de stad zelfs binnen 26 dagen. De gemiddelde omloopsnelheid in de provincie is 35 dagen.

Krapte op de markt

,,In feite is er in Groningen nog steeds meer vraag dan aanbod, er is dus krapte op de markt. Dat komt vooral doordat er niet wordt gebouwd. Als ik een twee-onder-één-kapper in een dorp aanbied, zelfs in Delfzijl, heb ik zes, zeven stellen voor de deur staan. Dat waren er twee jaar geleden zeventien, maar dat was onnatuurlijk. Dat vond ik een slechte markt. De meeste mensen die bij ons een huis kopen, durven dat ook nog steeds zonder voorbehoud van verkoop te doen. Ze weten dat ze hun eigen woning toch wel kwijtraken.’’

De invloed van de hogere rente moet volgens hem niet worden overdreven. ,,Hij zit nu op een procent of vier, en we komen van anderhalf. Mensen zeggen dan: het is veel slechter geworden. Maar in het verleden deden mensen een moord voor een rentepercentage van vier. Toen was 12 of 13 procent soms gangbaar. Ik denk dat 4 procent een heel normaal percentage is, daar is niets mis mee.’’

Geen goed energielabel

Calcasa signaleert dat veel huizen in Oost-Groningen en Oost-Drenthe niet beschikken over een goed energielabel. ,,Je ziet er veel gedateerde huizen en boerderijen. En het inkomen is relatief laag in dit deel van het land. Dat zie je ook aan de onderhoudsstatus van huizen’’, ziet De Jong.

Het bureau zegt voorts dat Groningen de grootste gemeente in Nederland is zonder gedwongen verkopen van woningen. Dat gebeurt wanneer een huiseigenaar zijn hypotheek niet meer betaalt en de bank het pand in de verkoop doet. ,,Je had vroeger de noordelijke vastgoedveilingen in Haren, maar die zijn eigenlijk nooit meer. Ik merk dat banken tegenwoordig rechtstreeks bij de makelaar aankloppen en het melden als ze een huis hebben dat verkocht moet worden. Een openbare veiling bracht vaak maar weinig op’’, aldus de makelaar.