Drankrijder uit Harlingen haalt topscore bij ademtest: 'Verbaast me dat hij überhaupt contactsleuteltje nog kon draaien'

Foto: ANP

Foto: ANP

Stomdronken was een 47-jarige Harlinger toen hij in de vroege ochtend van 16 april in zijn auto stapte. Vrijdag kreeg hij van de politierechter een boete van 1500 euro.

Lees meer over
Waadhoeke

Die nacht was hij bij vrienden in Sexbierum geweest voor een verjaardagsfeest. Een getuige, die net uit de nachtdienst kwam, zag hoe de man rond een uur of zes op een parkeervak voor- en achteruitschoot en daarbij twee auto’s raakte.

Daarna scheurde hij door een plantsoen en vervolgde slingerend en met horten en stoten zijn weg terug naar huis. Eenmaal buiten Sexbierum besloten hij en de vrouw die met hem meereed, zijn huisgenoot, dat het wellicht beter was dat zij achter het stuur plaats zou nemen.

‘We zijn meteen gestopt’

Volgens de inmiddels gearriveerde politie bleef de wagen maar slingeren. Op de politieauto knipperde de tekst: ‘Stop politie’. ,,We zijn meteen gestopt’’, zei de verdachte. ,,Nou’’, wierp de rechter tegen, ,,volgens de politie heeft dat nog best even geduurd.”

Tegenover de agenten verklaarde de Harlinger in eerste instantie slechts twee biertjes te hebben geconsumeerd. Uit een ademtest bleek dat hij vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed te hebben. ,,Er zijn mensen die met zo’n alcoholgehalte in coma raken’’, hield rechter Sytse Kooistra de verdachte voor.

‘Ik ken ze niet eens’

De verdachte had geen contact met de eigenaren van de auto’s opgenomen. ,,Ik ken ze niet eens’’, zei hij. ,,Heel bijzonder’’, vond officier van justitie Margreeth Meijer. Ze sprak van een ‘topscore’ bij de ademtest.

,,Het verbaast me dat hij überhaupt het portier nog kon openen en het contactsleuteltje nog om kon draaien’’, merkte de officier op. ,,De meeste mensen zijn met zo’n gehalte niet eens in staat om te blijven staan.’’

Geldboete van 1500 euro

Een taakstraf zou volgens haar op zich passend zijn, maar ook lastig, omdat het rijbewijs van de verdachte was ingenomen. Daarom eiste ze een geldboete van 1500 euro en daarnaast nog eens zestien maanden rijontzegging.

,,Misschien hebt u wel geluk dat u er nog bent’’, opperde de politierechter. Hij hield er ook rekening mee dat de verdachte niet eerder met justitie in aanraking geweest was. Hij nam de boete over van de officier, maar beperkte de rijontzegging tot tien maanden plus zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.