Is reizen door de planetoïdengordel gevaarlijk?

De ruimtesonde JUICE moet tijdens zijn reis naar Jupiter door de planetoïdengordel. Hoe groot is de kans dat hij een planetoïde raakt?

© Shutterstock

De planetoïdengordel is een verzameling planetoïden tussen Mars en Jupiter. Volgens NASA bevat de gordel zo’n 1,3 miljoen bekende planetoïden, maar waarschijnlijk zijn het er nog veel meer.

Sommige planetoïden zijn een paar meter groot, maar andere hebben een diameter van honderden kilometers. Daarom is een reis door de planetoïdengordel een moeilijke operatie voor bijvoorbeeld de ruimtesonde JUICE, die momenteel op weg is naar de manen van Jupiter.

Maar om een planetoïde te raken, moet je heel precies richten. Want hoewel de gordel veel planetoïden bevat, is er ook heel veel leegte. Gemiddeld is de afstand tussen planetoïden bijna 1 miljoen kilometer – ongeveer 2,5 keer de afstand tussen de aarde en de maan.

Planetoïde moet worden onderzocht

De planetoïden zijn echter niet gelijkmatig verdeeld over de 150 miljoen kilometer brede gordel. De baan van Jupiter en zijn zwaartekracht zorgen ervoor dat de planetoïden samenklonteren in kleinere gordels, gescheiden door de zogeheten ‘Kirkwoodscheidingen’.

Dat verandert echter niets aan het feit dat de kans op een verkeersongeluk in de planetoïdengordel verwaarloosbaar is. De sonde kan dus veilig door de gordel reizen, en astronomen hopen zelfs dat hij in 2029 de planetoïde 223 Rosa kan bestuderen – op een gepaste afstand van 4,3 miljoen kilometer.