RECHTBANK ROTTERDAM

Knallende ruzie tussen broers om een milkshake eindigt met hakmes in vaders hoofd

Foto ter illustratie
© Pexels
Ja, broers en zussen hebben weleens ruzie met elkaar. Maar in een huis in de Vlaardingse Westwijk liep een ruzie tussen broers zo uit de hand, dat de vader een hakmes in zijn hoofd gegooid kreeg. Musa* was zo boos op zijn broer Hakim*, dat hij de complete inboedel van de keuken (inclusief hakmes) naar zijn broer gooide. Musa raakte echter zijn vader met dat hakmes.
Het gaat helemaal mis in het huis van Musa en Hakim, inmiddels al bijna een jaar geleden. Ze wonen er met hun vader, hun moeder en hun twee zusjes. Hakim maakt een paar foto’s van Musa en daar begint de twee uur durende ruzie, meldt Omroep Vlaardingen die de rechtszaak hierover bijwoonde.

Milkshake

"Mijn broer had gênante foto’s van me gemaakt", vertelt Musa tegen de politierechter. "Als ik geen milkshake voor hem zou bestellen, zou hij die foto’s plaatsen. Daar kregen we ruzie over, omdat ik dacht dat hij ze geplaatst had." Daarna hebben de broers twee uur lang schreeuwende ruzie, die ruzie gaat het hele huis door. Uiteindelijk verplaatst het bekvechten zich naar de keuken.
Daar ging Musa zo uit zijn dak, dat hij spullen gooide naar zijn broer. "Ik hield geen rekening met wat ik gooide. Ik wilde iéts naar mijn broer gooien." Maar dat gaat uiteindelijk flink mis, als hij een hakmes uit de la pakt en die gooit. Precies op dat moment komt zijn vader binnen en wordt in het achterhoofd geraakt door het rondvliegende mes.
Als de politierechter met Musa de verwondingen en het mes bespreekt wordt één ding duidelijk. Het is er niet zachtzinnig aan toe gegaan in die keuken. Het lemmet van het mes brak van het heft af. "Het is het soort mes dat een slager gebruikt om vlees te hakken. Je vader had een snee van zo’n vier tot zes centimeter in zijn hoofd. Dit had heel anders, veel slechter, af kunnen lopen", houdt de politierechter Musa voor. Hij knikt. "Ik hoopte dat het mes mis zou gaan, maar het raakte mijn vader."

Geen aangifte

Direct daarna wordt Musa aangehouden, hoewel zijn vader geen aangifte wil doen tegen zijn zoon. Toch zit Musa vier dagen in hechtenis, omdat de politie het een ernstig incident vindt. Het waren vier verschrikkelijke dagen, vertelt Musa. "Hij voelde zich enorm schuldig in die vier dagen dat hij vast zat. Hij wilde heel graag weten hoe het met zijn vader was," vertelt de advocaat van Musa op de zitting.
Vader en moeder hadden hun zoon inmiddels vergeven. Toen Musa vastzat heeft hij met zijn ouders gebeld en is het uitgesproken. Ze omschrijven hun zoon als een ‘hele lieve jongen’. Het gezin woont ook nog steeds met elkaar in één huis. En dat gaat goed, zegt ook een begeleider van de reclassering tijdens de zitting.
Toch vindt de officier van justitie dat Musa een straf verdient voor zijn daden. Ze ziet ook dat de 19-jarige Musa een licht verstandelijke beperking heeft en dat dit ogenschijnlijk een eenmalige woede-uitbarsting was. Daarom vraagt ze de politierechter of hij veroordeeld kan worden volgens het jeugdstrafrecht. Musa hoort 50 uur taakstraf tegen zich eisen voor poging zware mishandeling.
De rechter gaat gedeeltelijk mee in de eis van het Openbaar Ministerie, maar legt de straf geheel voorwaardelijk op met een proeftijd van twee jaar. "Als je nog een keer met de politie in aanraking komt, dan moet je de straf dus uitvoeren."
*De namen Musa en Hakim zijn uit privacyoverwegingen gefingeerd. De echte namen van de broers zijn bekend bij de redactie. Dit is een verhaal van onze mediapartner Omroep Vlaardingen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl