Nieuws

Directie failliete zorgaanbieder baadde in weelde, maar moet nu 1,8 miljoen terugbetalen

Een situatieschets hoe het beoogde zorg-verwencomplex in Oldenzaal er uit zou moeten gaan zien.
Een situatieschets hoe het beoogde zorg-verwencomplex in Oldenzaal er uit zou moeten gaan zien. © RTV Oost
Ze zouden hebben gebaad in weelde: een Oldenzaalse zorgonderneemster die samen met haar zoon en dochter de zorgorganisatie De Rozenhof bestierden. Ze reisden de halve wereld over en gingen uit eten bij het vermaarde sterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Maar de rechtbank heeft ze nu veroordeeld dat ze opdraaien voor het tekort in het bankroet.
Dat is vooralsnog becijferd op circa 1,8 miljoen euro, maar dat kan op termijn nog hoger uitvallen. Vooruitlopend daarop moeten de zorgdirectrice en haar zoon en dochter, die ook enkele jaren deel uitmaakten van de directie, alvast een voorschot van 1 miljoen euro betalen.

Kritische kanttekeningen

Curator Nick Leferink zette kritische kanttekeningen bij de werkwijze van De Rozenhof. Want wat heeft een zorgbureau met cliënten in voornamelijk Twente eigenlijk te zoeken in een luxe vakantieoord als Dubai? Aanleiding om het drietal voor de rechter te dagen en het zorggeld terug te eisen.
De rechtbank heeft hem in het gelijk gesteld en geoordeeld dat de zorgdirectrice en haar zoon en dochter hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de faillissementsschade.

Exotische oorden

De lijst van exotische oorden die zorgdirectrice Yvonne Verdonkschot samen met haar zoon Wouter en dochter Kristy had aangedaan, is lang. Behalve aan Dubai werden ook bezoekjes gebracht aan Londen, Parijs, Kuala Lumpur en Mauritius. Vanuit Miami werd zelfs een cruise ondernomen. Daarbij hadden de zorgdirectrice en haar zoon en dochter een creditcard van de zaak tot hun beschikking met een limiet van 40.000 euro.
De zorgdirectrice en haar zoon en dochter betoogden echter tijdens de rechtszaak dat de reisjes verantwoord waren, omdat het puur zakelijk was. Cliënten zouden lid zijn van de Nederlandse gemeenschap in de bezochte landen.

Misbruik publiek geld

Curator Nick Leferink en zijn advocaat Omri de Vries vinden echter dat er misbruik is gemaakt van zorggeld. Belastinggeld dus. Zakendoen in het buitenland, daar is niets mis mee, luidde hun betoog. Maar waarom moest dat in de meest luxe hotels? En als al die reisjes inderdaad contracten opleverden, zoals zorgdirectrice Verdonkschot stelt, waarom heeft ze die contracten dan nooit laten zien?

Aangifte faillissementsfraude

Reden voor de curator de directie voor de rechter te dagen en het zorggeld terug te eisen. Bovendien heeft hij aangifte gedaan van faillissementsfraude.
Na het bankroet van de zorgorganisatie kwam de curator na onderzoek tot de conclusie dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. En dus wordt de schade in het faillissement verhaald op de directie. Omdat behalve de moeder ook haar zoon en dochter enkele jaren deel uitmaakten van de directie besloot de curator bij alle drie een claim neer te leggen.

Op de fles

Behalve de curator kwamen ook de Belastingdienst en meerdere zorgverzekeraars tot de conclusie dat zich bij de commerciële zorgaanbieder onregelmatigheden hebben voorgedaan. Reden voor de zorgverzekeraars de betalingen te staken, waarna De Rozenhof op de fles ging.
Zorgverzekeraar ONVZ sleepte later moeder en dochter voor de rechter omdat senior ten onrechte zorgkosten zou hebben gedeclareerd nadat de dochter een verkeersongeluk had gehad. Moeder en dochter zijn in die zaak veroordeeld om ruim 112.000 euro terug te betalen. Bovendien hangt ze nog strafvervolging boven het hoofd omdat ONVZ bovendien aangifte heeft gedaan van verzekeringsfraude.

Statige villa

Zorgbedrijf De Rozenhof is vernoemd naar de statige villa aan de Prins Bernhardstraat in Oldenzaal, van waaruit het in 2000 opgerichte bedrijf jarenlang opereerde.
De plannen rond de villa hebben de gemoederen in Oldenzaal geruime tijd volop beziggehouden. Aanvankelijk was het namelijk de bedoeling er een 'zorg-verwencomplex' van te maken met onder meer een kleine vijftig zorgwoningen, maar de plannen strandden op verzet van omwonenden.
RTV Oost besteedt regelmatig aandacht aan zorgfraude. Verhalen hierover zijn terug te vinden in het dossier Zorgonderzoek. Voor tips: j.colijn@rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.