Man (21) uit Hoogezand rooft via bankhelpdeskfraude ruim 8 ton bij elkaar

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock

Een jonge verdachte (21) uit Hoogezand roofde via bankhelpdeskfraude volgens het Openbaar Ministerie meer dan 8 ton bij elkaar.

De jongeman deed zich voor als bankmedewerker en maakte zeker dertig slachtoffers wijs dat hun bankrekening niet meer veilig was en liet hen software installeren. Hierdoor kon hij op afstand meekijken en het geld wegsluizen. Tientallen anderen haalde hij over om hun bankpassen of inloggegevens af te geven zodat hij hun geld kon ‘veilig stellen’.

Een aantal gedupeerden verloor rond de honderdduizend euro, bleek dinsdag op een voorbereidende zitting op de rechtbank in Groningen.

De Hoogezandster werd op 29 november opgepakt door het cybercrimeteam van de politie Noord-Nederland, samen met een leeftijdgenoot uit Assen. De zaak kwam aan het rollen nadat twee gedupeerden aangifte deden van diefstal van tienduizenden euro’s van hun bankrekening.

Zwaar in de gevangenis

De jongeman zit inmiddels bijna een jaar in voorarrest. Zijn advocaat vroeg de rechtbank de hechtenis te schorsen. De verdachte heeft het zwaar in de gevangenis. Maar de rechtbank acht het risico op herhaling te groot en wil dat hij vast blijft zitten. ,,Het gaat om omvangrijke bedenkingen’’, aldus de rechter. Bovendien weigert de verdachte mee te werken aan een klinische opname.

De inhoudelijke behandeling van zijn zaak is op 14 december. Hem wordt computervredebreuk, oplichting en het beschikken over niet openbare persoonsgegevens ten laste gelegd. Een deel van zijn slachtoffers is gecompenseerd door de bank. De rest eist via een vordering het geld van de verdachte terug.

Zijn kompaan uit Assen is volgens het Openbaar Ministerie slechts betrokken bij drie bankdiefstallen. Hij zat maar kort in voorarrest. Deze verdachte is inmiddels verhuisd naar Amersfoort en wordt begeleid door de reclassering. Zijn strafzaak dient 15 december.