Droom je tijdens narcose?

Is narcose hetzelfde als normale slaap, of schakelt het de delen van de hersenen uit waar onze dromen worden gemaakt?

© Shutterstock

Narcose schakelt het bewustzijn en het vermogen om pijn waar te nemen uit, maar onze dromen niet.

Sommige patiënten ervaren dromen als ze onder narcose zijn. 10 tot 36 procent van de mensen zegt te dromen tijdens algehele anesthesie – vooral jongeren, vrouwen en patiënten die met ketamine worden verdoofd.

Maar dat betekent niet dat narcose en slaap hetzelfde zijn.

Slaap varieert niet onder narcose

Onderzoekers beschouwen slaap en narcose over het algemeen als twee verschillende toestanden, ook al lijken ze erg op elkaar.

Ze worden beide geassocieerd met bewusteloosheid, onbeweeglijkheid en gebrek aan reactie op omgevingsprikkels, en beide kunnen gepaard gaan met dromen.

Finse onderzoekers hebben de hersenen gescand van proefpersonen die wakker, onder narcose of in slaap waren en ontdekten verrassend veel overeenkomsten in hersenactiviteit tijdens de twee laatste toestanden.

Er zijn echter wel een aantal fundamentele verschillen.

Zo bestaat slaap uit intervallen van verschillende fasen, zoals remslaap en diepe slaap, maar is narcose een constante toestand.

Bovendien schakelt algehele anesthesie ook pijnsignalen volledig uit, wat niet het geval is als we gewoon slapen. Kramp in je been of een tik op je schouder is meestal genoeg om je wakker te maken.