Nieuws

Tandarts bijt tanden stuk op failliete keukenzaak en moet 2,5 ton dokken

Het pand in Zwolle waarin de keukenzaak was gehuisvest.
© RTV Oost
Een tandarts met praktijken in Heino en Lemelerveld is privé aansprakelijk voor het faillissement in een keukenhandel. De tandarts is veroordeeld om ruim 2,5 ton neer te tellen. Behalve de twee praktijken had de ondernemende tandarts ook een keukenzaak in Zwolle. In deze slepende affaire heeft de tandarts destijds nog enkele dagen achter de tralies gezeten.
Dat de tandarts nu persoonlijk opdraait voor de financiële tekorten in het faillissement van de keukenzaak blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Overijssel.

Schuldeisers

Het vonnis is de ontknoping in een langdurig faillissementsonderzoek. Nadat het keukenbedrijf KeukenSpecialist Zwolle (handelsnaam van ClickConcepts BV) begin 2020 op de fles ging, meldden zich bij de curator ruim 40 schuldeisers met een totale claim van ruim 250.000 euro.

Gegijzeld

Het onderzoek naar het bankroet door curator Martijn Samsen verliep bepaald niet rimpelloos. Omdat de tandarts aanvankelijk niet wilde meewerken aan het onderzoek en onder meer weigerde de boekhouding af te geven, werd hij enkele dagen achter de tralies vastgezet.
Een curator kan verzoeken om zo'n gijzeling - zoals failissementsbewaring in de volksmond wordt genoemd - om zo een niet meewerkende failliete partij onder druk te zetten.
Kort nadat het faillissement was uitgesproken, nam de curator een kijkje bij het pand aan de Marsweg in Zwolle. Daar trof hij echter een lege showroom en een leeg magazijn aan. Na een tip wist de curator een deel van de voorraad showroomkeukens op te sporen. Die bleken elders ondergebracht.

'Rad voor ogen'

Tijdens een rechtszaak verklaarde curator Martijn Samsen dat was geprobeerd hem 'een rad voor ogen te draaien'.
Zo stelde de curator onder meer dat de tandarts de keukenzaak aan een oom had overdragen, toen al duidelijk was dat het de verkeerde kant op ging met het bedrijf. Een maand voor het faillissement trad andermaal een andere bestuurder aan. Die laatste was volgens de curator een katvanger.
“Deze meneer verklaarde dat hij nog nooit van dit bedrijf of de andere bestuurders had gehoord", aldus de curator tijdens de rechtszaak.

Te veel hooi op de vork

De tandarts op zijn beurt verklaarde dat hij de keukenzaak van de hand had gedaan, omdat hij teveel hooi op de vork dreigde te nemen. “Het werd te veel om naast de tandartspraktijk ook nog de keukenzaak te runnen. Ik ben vijf dagen in de week bezig met mijn patiënten.”
Nadat hij uitvoerig onderzoek had gedaan naar de achtergronden van het faillissement van de keukenzaak kwam de curator tot de conclusie dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Onder meer omdat de tandarts/keukenhandelaar niet aan de boekhoudplicht had voldaan. Daarop besloot hij de tandarts privé aansprakelijk te stellen.

Privé aansprakelijk

In een procedure heeft de rechtbank nu geoordeeld dat de tandarts daadwerkelijk persoonlijk verantwoordelijk is voor de schade in het faillissement. Behalve de claim van 2,5 ton van de 44 schuldeisers heeft onder meer de fiscus een vordering van bijna 10 mille ingediend. Het UWV zegt nog circa 2.500 euro tegoed te hebben.
De rechtbank bepaalde verder dat de tandarts ook opdraait voor de proceskosten en de kosten voor de beslagen die zijn gelegd. Daarbij gaat het om circa 12.500 euro.
De tandarts kan overigens nog wel in hoger beroep tegen het vonnis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.