RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Veel aandacht voor MeToo op hogeschool en universiteit

Afbeelding ter illustratie Beeld © iStock

Hogescholen en universiteiten besteden dit studiejaar veel aandacht aan het thema grensoverschrijdend gedrag, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Een heel goede stap, vindt kenniscentrum Rutgers. "De studententijd is de tijd dat veel mensen hun seksualiteit en dus ook hun grenzen gaan ontdekken. Het is een maatschappelijk onderwerp dat leeft."

RTL Nieuws heeft alle Nederlandse hogescholen en universiteiten gevraagd in hoeverre ze aandacht besteden aan grensoverschrijdend gedrag. Vanaf volgend jaar wordt de voorlichting een verplicht onderdeel tijdens alle introductieweken. Maar nu al integreren vrijwel alle hogeronderwijsinstellingen het thema in de introductieweek, blijkt uit de rondgang.

'Ben je oké?'

In welke mate hogescholen en universiteiten aandacht aan het thema besteden, verschilt per instelling. "Wij zetten ons tijdens de introductie op verschillende manieren in om meer bewustwording te creëren", zegt persvoorlichter Noor Zwolsman van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zo zit er een flyer van het Centrum Seksueel Geweld in de goodiebags voor nieuwe studenten en staat er een stand van de afdeling Sociale Veiligheid op de informatiemarkt, waar studenten terechtkunnen met vragen.

Op instellingen van Hogeschool van Arnhem en Nijmegen hangen posters van de 'ben je oké'-campagne. Het doel van die campagne is om ongewenst seksueel gedrag onderling bespreekbaar te maken en tegen te gaan.

Gedragscode
Lees ook:
Gedragscode voor studenten bij Utrechtse introweek

Weer andere instellingen organiseren activiteiten en trainingen. Zo krijgen mentoren op de Radboud Universiteit in Nijmegen extra training over het onderwerp. De Universiteit Maastricht geeft zelfs gedurende het hele eerste studiejaar workshops.

Wijdverbreid probleem

De Landelijke Studentenvakbond (LSVB) noemt seksueel grensoverschrijdend gedrag op hogescholen en universiteiten 'een wijdverbreid probleem dat aangepakt moet worden'.

Heel veel studenten maken tijdens hun studie een situatie mee waarin ongewenst seksueel gedrag voorkomt. Op de Erasmus Universiteit in Rotterdam gaat het om twee op de drie studenten, bleek uit een onderzoek dat Erasmus Magazine deed in 2022.

Vaak gaat het om seksueel getinte opmerkingen of ongewenste aanrakingen. Zulke incidenten worden vaak niet gemeld uit schaamte of door het gevoel zelf verantwoordelijk te zijn. Andere studenten hebben het idee dat melden geen zin heeft. "Het gebeurt zo vaak dat het niet de moeite waard voelt om het te melden", vertelde een studente uit eigen ervaring tegen Erasmus Magazine.

Soms gaat het verder dan opmerkingen en aanrakingen. Uit onderzoek van I&O Research bleek in 2021 dat 11 procent van de vrouwelijke studenten in Nederland in hun studententijd slachtoffer is geworden van verkrachting.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS