Na Moody’s verlaagt S&P de rating van 5 Amerikaanse banken: financiële storm op komst?

S&P Ratings heeft de kredietwaardigheid van 5 Amerikaanse banken in de Verenigde Staten verlaagd. Minder dan 15 dagen geleden deed Moody’s hetzelfde voor 10 andere bankinstellingen. Het bureau noemt een “moeilijke” kredietomgeving als verklaring voor zijn beslissing.

Waarom is dit belangrijk?

De situatie voor de banken is nogal paradoxaal. Door de sterke stijging van de rente krijgen de banken een gunstige depositorente van hun centrale bank, wat inkomsten voor hen oplevert. In België bijvoorbeeld hebben banken nog nooit zoveel winst gemaakt. Maar hoge rentetarieven betekenen ook dat er minder leningen worden verstrekt aan huishoudens en bedrijven en dat het moeilijker wordt om af te lossen. Een risicovolle omgeving die op alle banken weegt. Bovendien werden in de Verenigde Staten de kleinere spelers - de regionale banken - gedwongen om hun rentetarieven te verhogen om te voorkomen dat hun klanten hun geld zouden meenemen naar oorden met een beter rendement. In maart veroorzaakte deze situatie paniek die leidde tot verschillende bankruns. Vandaag laten Moody's en S&P zien dat de situatie nog lang niet voorbij is.

In het nieuws: S&P verlaagt de rating van 5 regionale banken in de VS.

  • KeyCorp, Comerica Inc, Valley National Bancorp, UMB Financial Corp en Associated Banc-Corp kregen een ratingverlaging van één notch. Verschillende andere instellingen hebben ook een negatieve outlook gekregen.
  • Het kredietklimaat is moeilijk. De regionale banken hebben hun tarieven moeten verhogen om te voorkomen dat klanten hun kapitaal zouden terugtrekken. Maar soms is dat niet genoeg. S&P noemde bijvoorbeeld Co
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer