RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

RIVM waarschuwt voor stijging coronabesmettingen: 'Uit voorzorg'

Het aantal coronabesmettingen neemt weer toe, maar er is nog geen reden tot zorg. Beeld © ANP

Het aantal coronabesmettingen is in de afgelopen weken weer toegenomen, blijkt uit cijfers van het RIVM. Maar er is geen reden tot paniek. "Het is vooral belangrijk dat mensen zich ervan bewust zijn dat de besmettingen toenemen in het najaar. Zo kunnen mensen die kwetsbaarder zijn op tijd een vaccinatie halen", zegt Susan van den Hof van het RIVM.

Een eenduidige oorzaak voor de stijging kan het RIVM niet geven. Van den Hof: "Het is langer geleden dat de meeste mensen een infectie of laatste vaccinatie hebben gehad, mede omdat we geen zomerse coronagolf hebben gehad. Hun afweer is dus minder goed."

Meer virusdeeltjes in rioolwater

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu baseert zich bij de stijging van het aantal besmettingen op het aantal virusdeeltjes in het rioolwater. Die is in de tweede week van augustus sterk gestegen vergeleken met de week ervoor - een stijging van 58 procent.  Afgelopen week daalde dat gemiddelde weer, met 22 procent. 

Voor
Lees ook:
Voor het eerst sinds uitbraak virus geen coronapatiënten meer op ic

In het ziekenhuis zijn tot nu toe nog maar weinig mensen met corona opgenomen. In de afgelopen week werden in totaal 50 mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen, vergeleken met 42 mensen in de week ervoor. Op basis van de infectieradar, een groep vrijwilligers uit de bevolking die wekelijks doorgeeft dat ze klachten hebben, is te zien dat mensen meer coronagerelateerde klachten hebben.

Door het ontbreken van teststraten zijn de cijfers van het RIVM minder gedetailleerd dan voorheen. Wel kan het instituut zeggen dat het aantal besmettingen het snelst toeneemt onder jongeren. "Dat heeft mogelijk met vakantie te maken, maar dat weten we niet zeker", zegt Van den Hof. Ook zegt ze dat jongeren 'überhaupt meer contacten hebben'.

'Niet zorgelijk'

Het RIVM benadrukt dat de stijging 'niet zorgelijk is', maar wil mensen wel uit voorzorg ervan bewust maken dat het aantal besmettingen zal toenemen in het najaar en winter. Mensen die een grotere kans hebben om ziek te worden, wordt dan ook geadviseerd om een coronavaccinatie te halen. In oktober is het voor mensen met een medisch verleden mogelijk om een herhaalprik te halen. 

Daarnaast wijst Van den Hof op een ander punt: de algemene hygiëneadviezen. "Zo kun je voorkomen dat je andere mensen besmet." Dan kun je denken aan adviezen als 'als je ziek bent, blijf je thuis', hoest en nies in je elleboog, was je handen en probeer te ventileren. 

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe covidvariant Eris in opmars, maar 'geen reden tot zorg'