liveblog
WK atletiek
NOS SportAangepast

Hassan blij met brons, Van Klinken baalt • Tamberi springt naar WK-goud

Dag 4, WK atletiek in Boedapest:

  • Brons voor Hassan op 1.500 meter
  • Van Klinken vierde in de finale discus
  • Bol naar finale 400m horden
  • Visser en Tjin A-Lim ronde verder op 100m horden
  • Peeters en Bonevacia uitgeschakeld
liveblog gesloten

Tot morgen!

Daarmee sluiten we het atletiekblog voor vandaag af. Morgen zijn we terug. Dan is er ook een ochtendprogramma in Boedapest. 's Ochtends komt Menno Vloon in actie bij de kwalificatie polsstokhoogspringen en lopen Taymir Burnet en Tasa Jiya de series van de 200 meter.

De series van de 5.000 meter, met Sifan Hassan en Maureen Koster, is uitgesteld naar de avond. Dan zijn ook de halve finales 100 meter horden met Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim en de finale 1.500 meter met Niels Laros. Lieke Klaver sluit dag 5 af in de finale 400 meter.

Van Klinken baalt: 'Hier ging ik totaal niet voor'

Een goede wedstrijd met een zeer teleurstellend resultaat. Met die conclusie kon discuswerpster Jorinde van Klinken wel leven na haar vierde plaats op de WK. "Ik heb het uitgeschreeuwd. Het is zo zuur."

Vorig jaar op de WK in Eugene was ze blij met de vierde plaats, nu wilde ze meer. En dat had ze misschien ook wel verdiend: "Die laatste twee waren echt verre worpen", aldus Van Klinken, die tot een seizoensbeste afstand van 67,20 meter kwam. "Dit was de verste worp voor een vierde plek ooit geloof ik."

Van Klinken weer vierde en baalt als een stekker: 'Hier ging ik totaal niet voor'

Hassan blij met brons: 'Voor mij historisch'

Bekijk hier de 1.500 meter finale en de reactie van Sifan Hassen, die dacht kansloos te zijn op dit onderdeel: "Ik kom van de marathon dit seizoen en miste pure snelheid. Dit is voor mij historisch."

Hoogspringen | Goud voor Tamberi

Gianmarco Tamberi en JuVaughn Harrison gaan beide over 2,36 meter. Beter werd er nog niet gesprongen dit jaar en ook de andere finalisten die nog in de race zaten redden het niet. Ook Mutaz Essa Barshim niet, die afstand moet nemen van zijn wereldtitel. Hij eindigt als derde.

Harrison is dolgelukkig met zilver, Tamberi springt en rent in het rond, De Italiaan wil zijn succes met iedereen vieren.

Bekijk hier de ontknoping:

Hoogspringer Tamberi na gedeelde olympische titel nu zélf weerldkampioen

Steeplechase | El Bakkali doet het weer

Drie grote toernooien op rij voor Soufiane El Bakkali. Na goud in 2021 op de Spelen in Tokio, WK-goud in Eugene vorig jaar is hij ook vanavond in Boedapest de beste over 3.000 meter steeple.

De Marokkaan snelt in de laatste ronde voorbij Lamecha Girma (Eth), de Keniaan Abraham Kibiwot loopt ondanks een val naar brons.

Soufiane El Bakkai

400 meter | Bonevacia: 'Ik hou van dit'

Uitgeschakeld, doodop, maar positief als altijd. Liemarvin Bonevacia is uitgeschakeld in de halve finales op de 400 meter horden. "Heel veel melkzuur, ik zie wazig. Maar ik hou van dit", zegt Bonevacia.

"Ik ben geboren om te rennen." Waarom het niet helemaal lukte vanavond? "Misschien vermoeidheid, misschien heb ik het niet zo goed ingedeeld."

Bekijk hier de reactie en de race van Bonevacia:

1.500 meter | Hassan knokt naar brons

Sifan Hassan knokt zich in de laatste ronde terug en haalt stuk voor stuk haar concurrenten in. Ze finisht als derde met een tijd van 3.56,00.

Faith Kipyegon is onaantastbaar en wordt voor de derde keer op rij wereldkampioen op dit onderdeel. Diribe Welteji eindigt vlak voor Hassan op de tweede plek.

Sifan Hassan

1.500 meter | Tweede finale Hassan

Daar is ze, Sifan Hassan komt de baan op voor haar tweede finale. De armen en benen nog ingepakt na haar valpartij in de finale 10.000 meter. Topfavoriet Hassan dit keer niet. Dat is tweevoudig olympisch kampioene Faith Kipyegon.

Haar persoonlijk record op dit onderdeel ligt ruim twee seconden onder dat van de Nederlandse, maar een WK-finale over dit onderdeel wordt vaak een tactische race.

Discus | Van Klinken wéér vierde

Na de EK in München en de WK in Eugene van vorig jaar wordt Jorinde van Klinken ook in Boedapest vierde. De discus gaat bij de laatste poging niet verder dan de 67,20 meter die ze al had staan. De Chinese Bin Feng ging daar overheen en wint brons. Zij gooit eerst nipt verder dan de Nederlandse (67,41) en sluit vervolgens af met een heel sterke 68,20 meter.

De Amerikaanse Laulauga Tausaga wint goud met een afstand van 69,49 meter, het zilver gaat naar haar landgenote Valerie Allman (69,23).

400 meter | Twee blessures in één race

Olympisch kampioen Steven Gardiner gaat aan kop en lijkt op weg naar de finale, tot hij naar de grond gaat. Gardiner, één van de beste 400 meter lopers uit de geschiedenis valt geblesseerd uit en ziet de finale aan zijn neus voorbij gaan.

Ook Bayapo Ndori (Bot) valt uit in deze race, die gewonnen wordt door Quincy Hall. Hij kwalificeert zich met Sean Baley voor de finale. Goed nieuws voor Wayde van Niekerk en Havard Ingvaldsen: zij zijn op tijd door naar de finale.

Discus | Van Klinken terug in de strijd

Met 67,20 meter in haar vierde poging mengt Jorinde van Klinken zich weer in de strijd om de medailles. Voorlopig staat ze derde, achter de Amerikanen Laulaga Tausaga (69,49 meter) en Valerie Allman (69,23).

Van Klinken heeft nog één poging te gaan.

400 meter | Exit Bonevacia

Helaas, geen finale voor Liemarvin Bonevacia. Hij kan niet mee met James die in de baan naast hem wegsprint. Bonevacia probeert bij het uitkomen van de laatste bocht te versnellen, maar wordt vijfde in de tweede halve finale.

Met 45,23 finisht hij ruim achter de Brit Matthew Hudson-Smith, die met 44,26 een nieuw Europees record loopt.

400 meter | Pr's gevraagd

Het gaat weer ongelooflijk hard op de 400 meter. De eerste twee mannen die zich plaatsen voor de finale doen dat met een persoonlijk record. Antonio Watson (Jam) wint de eerste heat in 44,13. Vernon Norwoord (VSt) wordt tweede in 44,26.

Wayde van Niekerk (ZAf) moet afwachten of zijn 44,65 genoeg is om naar de finale te mogen.

In de tweede heat zien we Liemarvin Bonevacia in actie. Hij start in baan vier, naast de altijd snelle Kirani James.

Discus | Van Klinken niet blij

Het gaat nog niet super bij Jorinde van Klinken. Voorlopig bezet ze de zevende plaats in de finale van het discuswerpen. Na vier pogingen is haar beste afstand 64,47. Nog twee pogingen te gaan.

Jorinde van Klinken

400m horden | Reacties Bol en Peeters

"Vandaag weer gedaan wat ik wilde. Dit was de generale, ik ben er blij mee", zegt Femke Bol na de halve finales op de 400 meter horden. Ze had een ruime voorsprong, maar daar kwam ze pas aan het eind achter.

"Ik durf niet op de schermen te kijken voor ik over de laatste horde ben."

Bekijk hier de reacties van Femke Bol en Cathelijn Peeters:

400m horden | Peeters kan niet mee

Peeters strandt in de halve finales. De derde halve finale wordt met overtuiging gewonnen door de Amerikaanse Shamier Lillte.

Cathelijn Peeters kan niet mee met de vier snelsten en eindigt door een versnelling aan het eind als vijfde. Haar tijd is iets beter dan in de series: 54,63 tegen 54,95.

400m horden | Bol ver vooruit

Femke Bol plaatst zich met gemak voor de finale op de 400 meter horden. Ze neemt al snel een flinke voorsprong, ook op voormalig olympisch en wereldkampioene Dalilah Muhammad. Muhammad komt ook tekort om op basis van haar tijd (54,19) door te gaan naar de finale. Weer en concurrent minder voor Bol in de finale.

Na de laatste horde loopt Bol rustig over de streep, ze wint met een tijd van 52,96.

Discus | Eerste poging Van Klinken

Jorinde van Klinken begint de finale met 63,93 meter. Het persoonlijk record van de Nederlandse staat op 70,22 meter.

Dat Nederlands record zal ze moeten benaderen voor goud, de eerste poging van de Amerikaanse titelfavoriet Valerie Allman gaat al naar 68,57 meter.

400m horden | Wat maakt Bol zo goed?

Wat maakt Femke Bol nou zo'n goede hordeloopster? En wat is er zo moeilijk aan dit onderdeel?

Gregory Sedoc laat het je zien in deze aflevering van NOS Sportschool. Zo kijk je goed voorbereid naar de halve finales, waarin naast Femke Bol ook Cathelijn Peeters in actie komt.

Wat maakt Femke Bol zo'n goede hordeloopster? | NOS Sportschool #3

Hoogspringen | De Barshim-show

Mutaz Essa Barshim

Mutaz Essa Barshim stelt zich voor aan het publiek in Boedapest. De lat ligt bij aanvang van de finale op 2,20 meter. Geen interessante hoogte voor Barshim (pr: 2,43 meter), hij stapt later in.De Qatarees is na goud op de vorige drie WK's ook dit jaar de topfavoriet.

In 2021 deelde hij het goud op de Spelen van Tokio met zijn Italiaanse vriend Gianmarco Tamberi.

100m horden | Reactie Tjin A-Lim

Maayke Tjin A-Lim gaat voor een persoonlijk record in de halve finales: "Dit is gewoon een snelle baan, de omstandigheden zijn top. Het veld is top, ik heb een goede voorbereiding gehad. Ik hoop gewoon een toprace neer te zetten."

De 25-jarige hordeloopsters zet dit jaar flinke stappen. Haar pr staat op 12,66. Wat er nodig is voor een finaleplaats? 12,5, denkt Tjin A-Lim.

Bekijk hier de reactie van Maayke Tjin A-Lim:

Tjin A-Lim als laatste naar halve finale 100 horden: 'Ben heel blij'

800 meter | Knokken voor een plekje

De eerste drie van elke serie plaatsen zich voor de halve finales bij de 800 meter, aangevuld met drie tijdssnelsten. De derde serie verloopt traag, Isaiah Harris lijkt dat pas laat door te hebben. Met een flinke beuk aan de atleten die voor hem lopen probeert de Amerikaan alsnog een ticket voor de volgende ronde te bemachtigen.

Het is tevergeefs. Hij wordt vierde, heeft geen beste tijd, en diskwalificatie ligt op de loer.

Harris (uiterst links) duwt zijn concurrenten

400m horden | Bol loopt warm

Ook als Femke Bol op de baan buiten het stadion bezig is aan haar warming up zijn de camera's op haar gericht. Bol komt om 20.34 uur in actie in de tweede halve finale van de 400 meter horden.

Ondertussen kijken we in de grote atletiekarena naar de series van de 800 meter voor mannen.

Femke Bol

100m horden | Visser weet dat het sneller moet

"Het niveau is lijp geworden", zegt Nadine Visser na de razendsnelle series op de 100 meter horden. De Nederlands recordhouder plaatst zich voor de halve finales, waar ze sneller zal moeten.

"Nu kan ik nog 12,68 lopen, in de halve finale kan dat niet meer. Dan zal het harder moeten. Ik had niet anders verwacht, vorig jaar ging het ook al bizar hard." Voor een finaleplaats heeft ze misschien zelfs een nieuw pr nodig. "Ik ben er klaar voor, nu mijn benen nog", zegt Visser.

Bekijk hier de reactie van Nadine Visser

Visser weet dat het sneller moet voor finaleplaats op 100 meter horden

100m horden | Tjin A-Lim en Amusan door

Ook Maayke Tjin A-Lim gaat door naar de halve finales! De 25-jarige Nederlandse is vijfde van haar heat in 12,92, op basis van die tijd mag ze een ronde verder.

Tobi Amusan wint de serie. Zij begint haar missie om de wereldtitel op de 100 meter horden te verdedigen. De Nigeriaanse atlete moest vrezen voor deelname aan de WK, omdat zij drie whereabouts gemist had. Op het foutief doorgeven van verblijfplaatsen staan lange schorsingen. Amusans voorlopige schorsing werd afgelopen week opgeheven door de tuchtraad van de integriteitscommissie AIU.

Visser en Tjin A-Lim op WK naar halve finales 100 meter horden

100m horden | Visser door

Nadine Visser plaatst zich met een goede race voor de halve finales. In de vierde serie komt ze als tweede over de streep, achter de Puerto Ricaans Jasmine Camacho-Quinn. Vissers tijd van 12,68 komt in de buurt van haar seizoensbeste tijd (12,65). In de halve finales zal het sneller moeten.

Meerdere atletes liepen al ruim onder de tijd van de Nederlandse. Kendra Harrison (VSt) zet met 12,24 zelfs de beste tijd van dit jaar neer.

Nadine Visser

100m horden | Opstartproblemen

De atletiekavond begint met de eerste heat van de 110 meter horden. Maar de start is niet vlekkeloos. De eerste acht atletes staan in de startblokken maar het startprotocol begint opnieuw. Het is niet stil in het National Athletics Stadium, waar het publiek binnen stroomt.

Als de start wel goed gaat laten Ackera Nugent en Masai Russel zien hoe hard het kan gaan. De Jamaicaanse en Amerikaanse laten een tijd van 12,60 noteren en zijn door naar de halve finales.

Nadine Visser wordt ondertussen het stadion binnen gereden, zij loopt in de vierde heat. Daarna zien we Maayke Tjin A-Lim in de laatste serie. Van elke heat gaan de beste vier door naar de halve finales, vier atletes met de beste tijd daarachter gaan ook verder.

Nadine Visser op weg naar de baan

Het programma van vanavond

Over een uur begint het avondprogramma met de series van de 100 meter horden. Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim trappen de avond af in de series van de 100 meter horden. Er worden medailles verdeeld in de discusfinale met Jorinde van Klinken, de 1.500 meter voor Sifan Hassan en op de onderdelen hoogspringen en 3.000 meter steeple voor mannen.

Ook Liemarvin Bonevacia (400 meter), Cathelijn Peeters en Femke Bol (400 meter horden) komen in actie, zij lopen vanavond de halve finales.

Programma WK atletiek 22 augustus

Hitte in Boedapest: 5.000 meter uitgesteld

Goed nieuws voor Sifan Hassan. Zij loopt vanavond de finale 1.500 meter en krijgt daarna extra rust. Vanwege extreme hitte in Boedapest worden de series van de 5.000 meter verplaatst, Hassans volgende nummer wordt verschoven van morgenochtend naar morgenavond 19.02 uur.

De WK-organisatie past het schema aan vanwege hoge waardes van de zogenaamde Wet Bulb Globe Temperature, een methode waarmee het effect van temperatuur, vochtigheid, windsnelheid en zichtbare en infrarode straling op mensen geschat wordt.

De verschuiving van de series 5.000 meter betekent dat de series van de 200 meter (met o.a. Taymir Burnet en Tasa Jiya) eerder gelopen worden.

Amerikaans sprintgeweld

De dag van gisteren werd afgesloten met een flinke portie sprintgeweld. Grant Holloway raasde naar goud op de 110 meter horden. De derde wereldtitel op een rij voor de 25-jarige Amerikaan.

Bij het slotstuk van de avond was er ook Amerikaans succes. Sha'Carri Richardson stond voor het eerst in een mondiale finale en klopte haar Jamaicaanse concurrenten. Shelly-Ann Fraser-Pryce, vijfvoudig wereldkampioene op het koningsnummer, pakte brons. Dat is vijftiende WK-medaille voor de 36-jarige Fraser-Pryce, die daarmee het record van Usain Bolt verbreekt.

Bekijk hier de razendsnelle nummers:

Laatste discus goed voor goud

We beginnen met een kleine terugblik op dag 3, bij de spectaculaire ontknoping van de discusfinale. Daniel Stahl heroverde de titel bij het discuswerpen. De 30-jarige Zweed sloeg toe bij zijn laatste poging. Met 71,46 meter voorkwam hij dat Kristjan Ceh, die even daarvoor bij zijn laatste poging tot 70,02 meter was gekomen, de titel prolongeerde.

Bekijk hier de ontknoping van de finale en de reactie van Stahl:

De WK atletiek bij de NOS

Welkom!

Goedemiddag op dag 4 van de WK atletiek in Boedapest. We houden je op de hoogte van alles wat in het National Athletics Stadium gebeurt.

Vandaag geen ochtendprogramma, wel een goed gevulde atletiekavond. zeven Nederlanders komen in actie. Er worden medailles verdeeld bij het discuswerpen (v), 1.500 meter (v), hoogspringen (m) en 3.000 meter steeplechase (m).

Teruglezen wat er op dag 3 allemaal is gebeurd? Klik hier.