Evacuaties door oprukkende branden in de omgeving van Alexandroupolis
NOS NieuwsAangepast

Griekse brandweer vindt achttien lichamen bij bestrijden van bosbranden

In het noordoosten van Griekenland zijn achttien lichamen gevonden, meldt de brandweer. In het gebied, tegen de grens met Turkije, woedt sinds zaterdag een grote natuurbrand die oprukt richting havenstad Alexandroupolis. Eerder meldden Griekse media dat het om 26 slachtoffers ging, maar dat stelden zij later naar beneden bij.

Omdat in de regio geen mensen als vermist zijn opgegeven, vermoedt de brandweer dat de doden migranten zijn. De politie heeft de hulp ingeroepen van een onderzoeksteam dat is gespecialiseerd in het identificeren van slachtoffers bij rampen. Deze onderzoekers komen ook in actie na dodelijke ongelukken met migrantenboten op de Middellandse Zee.

Hulporganisatie Alarm Phone krijgt noodoproepen van migranten die in de problemen zitten en vrezen dat ze worden ingesloten door het vuur. De hulporganisatie roept de autoriteiten op om hen niet in de steek te laten. "Evacueer ze net zoals andere mensen in het gebied", zegt de hulporganisatie op X, het voormalige Twitter. Alarm Phone krijgt normaal gesproken hulpoproepen van migranten op zee.

De verbrande lichamen zijn gevonden bij het dorp Avantas, een paar kilometer ten noorden van Alexandroupolis. Over de toedracht is verder nog niets bekend. De politie meldde gisteren de vondst van een lichaam in hetzelfde bosrijke gebied. De regio Evros, met de gelijknamige rivier aan de grens met Turkije, ligt op een route die migranten gebruiken om Europa te bereiken.

Baby's geëvacueerd

De evacuatie van bewoners uit dorpen in de omgeving van Alexandroupolis is in volle gang. Vanochtend zijn zo'n 65 patiënten, onder wie pasgeboren baby's, uit voorzorg van het ziekenhuis in de stad overgebracht naar een veerboot in de haven, dat werd ingericht als noodhospitaal. De boot is in de loop van de dag naar de haven van Kavala gevaren, zo'n 150 kilometer naar het westen. Daar zijn de meegereisde patiënten naar een ander ziekenhuis overgebracht.

Branden in het noordoosten van Griekenland

Zeker 200 brandweerlieden proberen de vlammen onder controle te krijgen met hulp van blusvliegtuigen en helikopters. De natuurbrand, de grootste die momenteel woedt in Griekenland, begon zaterdag en breidt zich snel uit door de sterke wind.

In de havenstad Alexandroupolis is een veerboot ingericht als noodhospitaal:

Evacuaties vanwege branden in Griekenland in volle gang

De EU heeft Griekenland hulp toegezegd bij het bestrijden van de branden, die op meerdere plekken in het land woeden. Roemenië heeft tientallen brandweerlieden gestuurd, Cyprus twee blusvliegtuigen. Daarnaast zijn er vijf vliegtuigen, een helikopter en extra brandweerlieden onderweg vanuit andere lidstaten, meldt EU-commissaris Lenarcic van het Europese Crisismanagementcentrum.

Hoogste risico

In meerdere regio's in Griekenland geldt momenteel het hoogste waarschuwingsniveau voor natuurbranden, onder meer in de omgeving van Athene. Bergen en bossen zijn hier niet langer toegankelijk voor het publiek, in elk geval tot morgenochtend. Het leger houdt daar toezicht op.

In Boeotië, een uur ten noorden van Athene, werd gisteren een lichaam gevonden. Lokale media melden dat om een herder ging die zijn schapen in veiligheid probeerde te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl