Wonderbaarlijk herstel: 18-jarige Nederlander breekt nek en loopt Spaans ziekenhuis weer uit

Nederlander loopt met gebroken nek ziekenhuis weer uit
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Een wonderbaarlijk herstel: een 18-jarige Nederlander die na een verkeerde duik op een strand in Spanje zwaargewond uit het water werd gehaald, heeft het ziekenhuis op eigen benen weten te verlaten.

De 18-jarige Nederlander werd op 2 augustus met een gebroken nek in een Spaans ziekenhuis opgenomen. De jongen was met zijn broer op het Spaanse strand Ondarreta en besloot een duik in het water te nemen. De duik ging verkeerd en hij kwam met zijn hoofd op de bodem terecht, wat een wervelfractuur op nekhoogte veroorzaakte.

In het water drijven

Het ongeluk werd door meerdere vakantiegangers gezien. Een vrouw die op het strand liep was getuige van de duik en begon hard te schreeuwen. Een strandwacht zag daardoor al snel wat er aan de hand was. ,,Ik keek op en zag de jongeman vrijwel onbeweeglijk en met zijn gezicht naar beneden in het water drijven”, vertelt hij aan de Spaanse krant El Diario Vasco.

Mogelijke dwarslaesie

De hulpdiensten werden ingeschakeld en de strandwacht hielp samen met de ambulancemedewerkers het slachtoffer, dat dreigde te verdrinken. Gelukkig ‘verloor hij op geen enkel moment het bewustzijn’, maar het vermoeden van een mogelijke dwarslaesie ging op dat moment door de omgeving. ,,Het was toen vloed en we moesten snel handelen. We gebruikten de techniek van de Nederlandse brug om de jongen op te tillen. Een hield zijn hoofd vast, een ander zijn schouders, een ander zijn heup en de vierde zijn benen. Zo hebben we hem op de brancard gekregen”, vervolgt de strandwacht.

Kalm

De jongen was bij bewustzijn, maar zei dat hij zich niet kon bewegen. Zijn broer, die de hele tijd bij hem bleef, hielp ook voor zo ver hij kon en bracht zijn vader telefonisch op de hoogte. ,,Zowel de broer als de vader waren kalm, binnen wat mogelijk is voor de situatie”, herinnert de strandwacht zich.

Gebroken nek

Het ongeluk vond nog geen drie weken geleden plaats, maar de jongen is inmiddels alweer thuis aan het herstellen. Hoewel hij in het ziekenhuis werd opgenomen met een gebroken nek, liep hij nog geen drie weken later op eigen benen het ziekenhuis uit. Een wonderbaarlijk herstel, zo stellen Spaanse media.

Wonderbaarlijk herstel

In het Spaanse ziekenhuis waar hij werd opgenomen benadrukken ze zelfs dat zo’n goede afloop vrijwel nooit voorkomt. Normaliter gaat een breuk in de nek gepaard met een ernstige dwarslaesie. Er wordt gesproken van een wonder dat de jongen in minder dan drie weken weer zelf kon lopen.

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck