'Schaf dubbel paspoort af'

© ANP

De Turkije-rel van afgelopen weekeinde is een goed vertrekpunt om eindelijk de (politieke) discussie te starten over dubbele nationaliteit. Want dubbele paspoorten mogen voor individuele burgers dan vooral voordelen hebben, voor een ‘ontvangende’ samenleving hebben ze vooral nadelen. Dubbele nationaliteit staat volwaardige integratie in de weg.

Sjors van Beek

Premier Rutte noemde het afgelopen weekeinde ‘een groot probleem dat Turkije de Nederlandse Turken als Turkse staatsburgers beschouwt’. En hij heeft gelijk. Nederlandse Turken met twee paspoorten zijn de facto ook nog Turkse staatsburgers. Sterker nog: velen van hen voelen zich op de eerste plaats Turk en pas in tweede instantie Nederlander. Zie de vele Nederturken die hardop spreken over ‘mijn president’ als ze doelen op Erdogan.

Maar het probleem van de dubbele paspoorten zit veel dieper dan alleen oververhitte demonstrerende Turken. Nederlands-Turkse jongemannen moeten dienstplicht vervullen in Turkije. Op een klein deel na kunnen ze dit afkopen, maar het feit blijft: Nederlandse paspoortdragers moeten in vreemde krijgsdienst en dat is ongewenst. Marokkanen kúnnen hun paspoort niet inleveren, zo wil het verhaal. Feitelijk klopt dat niet helemaal: het kan wel, maar het kost enorm veel moeite.

In de praktijk bewandelt geen Marokkaan die weg. De bemoeienis van de Marokkaanse overheid met Nederlandse aangelegenheden gaat trouwens nog veel verder. Marokkaanse Nederlanders mogen hun kind alleen een door de Marokkaanse koning goedgekeurde, islamitische voornaam geven.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu