Zorgen nemen toe, maar Feyenoord pakt in blessuretijd nog een punt bij Sparta

20-08-2023 16:22 Laatste update: 16:27
409

Feyenoord heeft in extremis nog een punt uit het vuur weten te slepen bij stadsgenoot Sparta Rotterdam. De landskampioen keek lang tegen een achterstand aan op Het Kasteel, maar debutant Leo Sauer wist in blessuretijd de 2-2 te maken. Dat neemt de zorgen echter niet weg bij Feyenoord, dat nog altijd wacht op zijn eerste overwinning.

Na het verloren duel om de Johan Cruijff Schaal en het teleurstellende gelijkspel tegen Fortuna Sittard was Feyenoord op Het Kasteel uit op revanche. Zonder de geblesseerde Justin Bijlow en met Timon Wellenreuther, Thomas Beelen en Quinten Timber in de basis begon De Stadionclub echter niet overtuigend aan de wedstrijd. Sparta zakte massaal in, maar het baltempo van Feyenoord was dusdanig laag dat de Spangenaren eigenlijk amper in de problemen kwamen.

Nadat Calvin Stengs de enige echte Feyenoord-kans van de eerste helft niet wist te benutten, was het aan de andere kant wel raak: na een fraaie pass van Jonathan de Guzman wist Charles-Andreas Brym vlak voor rust ook mooi af te werken: 1-0. Dat was ook de stand die bij het rustsignaal op het scorebord stond. Daardoor besloot trainer Arne Slot in de rust in te grijpen: captain Gernot Trauner en debutant Leo Sauer kwamen binnen de lijnen, ten koste van Beelen en Alireza Jahanbakhsh.

Aan het begin van de tweede helft werden de problemen echter alleen maar groter voor Feyenoord. Na een vlijmscherpe counter van Sparta wist Brym opnieuw overtuigend af te drukken. Daarmee zorgde hij voor vreugde op Het Kasteel en een verdubbelde marge. Zo'n tien minuten na die treffer leek Feyenoord wakker te worden. De bezoekers werden steeds gevaarlijker en gingen nadrukkelijk op jacht naar de aansluitingstreffer.

Aanvankelijk dacht Newcastle United-huurling Yankuba Minteh de 2-1 tegen de touwen te koppen, maar de VAR zette een streep door de treffer wegens buitenspel. Acht minuten later was het alsnog raak voor Feyenoord, toen Gimenez Nick Olij met het hoofd verschalkte. Daarna moest Sparta alle zijlen bijzetten: de thuisploeg kwam niet meer van zijn eigen helft af en zag Feyenoord meerdere grote kansen creëren. Dat leverde in blessuretijd nog de gelijkmaker op: uitgerekend Sauer wist de ploeg van Slot nog een punt te verzorgen.

Met een knappe redding wist Olij de winnende treffer van Feyenoord nog te voorkomen. Zodoende houden Sparta en Feyenoord allebei een punt over aan het duel op Het Kasteel. De late gelijkmaker is een meevaller voor Feyenoord, maar de ploeg van Slot wacht nog altijd op zijn eerste overwinning van het seizoen: het heeft nu slechts twee punt overgehouden aan twee wedstrijden. Sparta beschikt op zijn beurt juist over vier punten in de Eredivisie.