Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Justitieminister Yeşilgöz over koranverbrandingen: 'Het mag in ons land, die vrijheid heb je'

Naar aanleiding van koranverbrandingen en de daarop volgende verhoogde terreurdreiging in Zweden werd Yeşilgöz gevraagd naar de situatie in Nederland. Ook hier staat namelijk een anti-islamdemonstratie op de planning.

koranverbrandingen

In Zweden zijn de laatste tijd een aantal koranverbrandingen geweest. De acties hebben kwaad bloed gezet bij een hoop mensen, waaronder de Turkse president Erdoğan. In een aantal islamitische landen werden tegenprotesten gehouden en in de Irakese hoofdstad Bagdad werden niet alleen Zweedse vlaggen in brand gestoken, maar ook het gebouw van de Zweedse ambassade.

Naar aanleiding van de koranverbrandingen en boosheid in binnen- en buitenland die daarop volgde, is het dreigingsniveau wat betreft terreur verhoogd in het Scandinavische land. Die staat nu op 4 (op een schaal van 1 tot 5), wat zoveel betekent als 'hoge dreiging'.

Minister over koranverbrandingen in Nederland

Ook in Nederland is het niet ondenkbaar dat zoiets gebeurt. Voor vandaag staat er zelfs een demonstratie bij de Turkse ambassade in Den Haag van anti-islambeweging Pegida op de planning. Of het heilige boek van de moslims daar ook in vlammen zal opgaan, is niet duidelijk. Maar wanneer dit soort dingen in Nederland plaatsvinden is een verhoging van de terreurdreiging in ons land niet uit te sluiten, zo is te lezen in het Zoetermeers Dagblad.

Dat is echter nou eenmaal iets waar je rekening mee moet houden, stelt ze. Yeşilgöz voorafgaand aan de ministerraad: "Deze onderdelen horen erbij in een vrije democratie."

Toch vindt ze "persoonlijk het vernietigen of verbranden van een boek nogal primitief en sneu." Maar, zo voegt ze toe: "Het mag in ons land, die vrijheid heb je."

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is niet blij met de acties in zijn stad, maar ook hij geeft aan dat vrijheid van meningsuiting en demonstratie grondwettelijk zijn vastgelegd in Nederland.

Nieuws
  • Zoetermeers Dagblad
  • NL Beeld / Proshots