NIEUWS

Woede over man uit Poortugaal die eerst 76-jarige vrouw berooft en daarna over haar heen rijdt

Woensdagmiddag werd een 76-jarige beroofd en overreden.
Woensdagmiddag werd een 76-jarige beroofd en overreden. © District8
Winkeliers en bezoekers van winkelcentrum Savornin Lohmanplein in Den Haag willen dat een 41-jarige man uit Poortugaal hard gestraft wordt. Hij reed woensdagmiddag met een gestolen auto over een vrouw van 76 heen die hij net had beroofd van haar tas. De vrouw moet mogelijk beide benen missen.
Omroep West sprak een dag na het drama met ooggetuigen en winkeliers van het winkelcentrum in het zuidwesten van Den Haag. "Er gebeurt wel vaker wat hier, maar dit is wel een van de meest choquerende", vertelt een boze Jack Biekram de journalist van West. Hij is visboer in het winkelcentrum.
Jack was woensdag in zijn viskraam aan het werk toen het gebeurde. "Ik stond net als iedereen te genieten van het mooie weer en een beetje te kletsen met mijn klanten. Ineens kwam er een brandweervoertuig langs en daarna nog een brandweervoertuig. Toen gebeurde er iets: ik denk dat er tien tot twaalf voertuigen links en rechts naar toevlogen."
Jack ging toch maar even kijken wat er aan de hand was. Ook een van de medewerksters van een kledingzaak nam een kijkje bij het ongeval. "Ik hoorde heel veel ambulances en ben gaan kijken. Ik zag haar liggen en dat had wel veel impact, want ze lag al aan de beademing en aan het infuus."

Vrouw eiste haar tas terug

Het slachtoffer zou door de automobilist zijn beroofd. "We hebben gehoord dat de man zijn auto had geparkeerd en naar binnen is gegaan. Daar heeft hij de oudere dame waarschijnlijk geobserveerd en buiten heeft hij haar gepakt", vertelt Jack over wat er de voorgaande middag in het Haagse winkelcentrum is gebeurd.
In een poging de man te stoppen, ging ze voor de auto van de verdachte staan en eiste ze haar tas terug. "Toen kreeg ze hulp en heeft hij vol gas gegeven en is hij vol over haar heengereden. Hij ging finaal over haar heen. Ik heb gehoord dat het best wel schokkend was, ook omdat hij het absoluut doelbewust heeft gedaan. Dat vertelde ook iemand van de school aan de overkant. Op de camera was te zien dat het niet normaal was. Het was zeker doelbewust."
Hij had in het begin niet eens in de gaten dat het zo heftig was. "Aangezien ik best wel wat gewend ben. Dus ik ben niet gelijk gaan rennen om te kijken wat er achter mij was gebeurd, maar dat bleek dus best wel ernstig. Dat bleek pas toen ik na een kwartier of 20 minuten omkeek. Ik zag allemaal afzetlint. Toen dacht ik: toch maar even kijken of het een winkelier betreft."

'Dat is wel cool'

Dat de vrouw heeft geprobeerd de man te stoppen die haar heeft beroofd, zegt volgens de kledingverkoopster veel. "Het is een pittige tante. Dat is wel cool. Dat ze dacht: ik laat dit niet gebeuren en ga er achterna. Het is dan wel een bittere pil als je hoort hoe het is afgelopen."
De politie heeft woensdagavond een 41-jarige man uit Poortugaal aangehouden voor de aanrijding. De mensen in het winkelcentrum hebben geen goed woord voor de verdachte over. 'Je bent sowieso een idioot als je een oudere vrouw met een rollatortje wilt beroven. Dan ben je überhaupt al niet oké. Laat staan als je daarna ook nog over haar heenrijdt.'

Bloemetjes en respect

De mensen hebben vooral veel respect voor het slachtoffer. "Ze kwam hier om een bloemetje en een kaart te kopen voor haar kinderen die terugkwamen van vakantie. Dan heb je zo'n goede gedachte en dan word je overreden. Gelukkig waren er wel mensen die haar hielpen. Soms zie je mensen alleen maar kijken, maar nu deden ze wel het goede."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl