More

    RECENTE POSTS

    KPN aan sollicitanten: “Hoe vaak ben je schuldig bevonden aan vermogensdelicten?”

    Een tijdje terug schreven we over belachelijke vacature-eisen van de Albert Heijn. We dachten dat voor een luizenbaantje in een callcenter eisen dat je een half jaar geen vrij mag nemen, vrij bizar was. En toen meldde een tipgever, die graag anoniem wil blijven, ons het volgende.

    Bij het solliciteren naar een parttime baan in één van de winkels van een KPN-merk werd gevraagd of de sollicitant een integriteitsonderzoek wilde doen. Dit is een volledig geautomatiseerde online multiple goktest waarop KPN blijkbaar zonder je ooit te spreken kan bepalen hoe integer jij bent. Dat je zeg maar niet per ongeluk de ongetwijfeld daartegen beveiligde winkel uitloopt met een bonus van €425.000- die je dan toch maar weer inlevert. Echter, onze tipgever stond nogal te kijken van de vragen die in deze multiplegoktest gesteld werden.

    Zo werd er het volgende gevraagd:

    “Hoe vaak ben je schuldig bevonden aan een misdrijf, vermogens- en/of geweldsdelict?”

    Dit is dus een meerkeuzevraag. Laat dit even inwerken: iemand heeft zitten nadenken over het aantal delicten dat als maximum antwoord wel genoeg zou moeten zijn.

    “Heeft iemand je ooit laten zien hoe je tijdens werktijd drugs kan gebruiken?”

    Dat is significant anders dan het gebruik van drugs in je vrije tijd, blijkbaar, maar hoe precies werd niet duidelijk. Waar je normaal heroïne gewoon met een roestige HIV-naald inspuit is het misschien tijdens werktijd beter om je nagels ermee te lakken. Nee, wij kennen dus ook geen mensen die specialiseren in het gebruik van drugs onder werktijd. Ter lering ende vermaeck kunt u natuurlijk uw eigen wijsheid op dit gebied altijd in de comments kwijt.

    “Waarom ben je zonder af te rekenen de winkel uitgelopen?”

    Omdat niets het ijs tijdens een sollicitatieprocedure beter breekt dan een ongefundeerde beschuldiging. Waarom KPN eigenlijk niet meteen vraagt waarom je de enclave van Srebenica niet kon beschermen is op dit punt een raadsel. Ook is het inmiddels een beetje de vraag geworden waarom het de integriteit van de sollicitant is die hier getoetst wordt. Als de waard zijn gasten vertrouwt zoals hij is, vermoeden we dat het geen slecht idee is om wat minder aandelen KPN in je portfolio te hebben.

    “Hoe vaak ben je betrapt bij een inbraak?”

    Hebben we het dan over de koekjestrommel van oma, een huisinbraak of het leegroven van een bedrijfspand. Kom, als je op deze toer gaat, kan je daar ook wel wat specifieker over zijn.

    “Waarom steel je niet?”

    Dit is inmiddels een wonderlijk uitgangspunt. De meerkeuzevragenlijst heeft je meermaals gevraagd naar en beschuldigd van misdrijven. De onschuldpresumptie die nu naar voren komt, lijkt ons op z’n minst niet geheel alsof KPN daar zelf nog in gelooft.

    Maar KPN stelt niet alleen vragen. Ze hebben ook heuse eens/oneens stellingen, zoals:

    • “Topmanagers die dag en nacht werken gebruiken cocaïne om beter te presteren.”
    • “Drugsgebruik vermindert de rijvaardigheid”
    • “Het niet betalen van hondenbelasting is diefstal”

    Nu zijn we eens gaan rondkijken naar wat de overheid eigenlijk zegt over vragen tijdens sollicitaties. En daar is op z’n minst de rijksoverheid duidelijk over:

    Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert.

    Oké, we falen van in ieder geval een deel van de vragen te zien hoe deze relevant zijn en hoe het kan dat je met het invullen van een online vragenlijst met dit soort vragen volledig automatisch afgewezen kunt worden voor een functie.

    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!

    4 REACTIES

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    4 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    horrorneefje
    Lid
    14/03/2017 - 16:40 16:40

    “Heeft iemand je ooit laten zien hoe je tijdens werktijd drugs kan gebruiken?”

    Ik weet nog goed dat we na het vakkenvullen buiten op straat met z’n allen een keer een zogeheten ‘tulp’ gingen roken. Dat is een soort bal van vloei, tjokvol wiet en hasj, op een heule lange filtertip. Ploegleider, eeh, laten we zeggen Cor, wilde ook meedoen. Eerste keer blowen. Die heeft naar het schijnt daarna de rest van de avond naar de uitgang van de straat gezocht.

    Maar dat was bij de SPAR.

    cspr
    Lid
    14/03/2017 - 17:31 17:31

    Ook leuk, Uit de AIVD-A screening voor een VGB: schrijft u wel eens op forums of weblogs en onder welke schuilna(a)m(en) doet u dat?

    Monade
    Antwoord aan  cspr
    14/03/2017 - 20:43 20:43

    Ik zeg altijd ‘Bas Taart’. Dan bellen ze nooit terug.

    Horrorneefje
    Lid
    14/03/2017 - 20:09 20:09

    “Hoe vaak ben je betrapt bij een inbraak?”

    “Nog nooit! Natuurlijk niet. Maar er zat wel eens een ekster in een boom nogal scheef naar me te kijken toen ik een oud vrouwtje in het park haar rollator uit ‘r handjes trapte zodat ze heel koddig voorover op haar bek klapte en ik dus d’r portemonnee makkelijker kon afpakken.

    Telt dat ook mee?”

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN