Portret van Travis King (archiefbeeld)
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Noord-Korea: "Travis King, de Amerikaanse soldaat die zonder toestemming de grens overstak, deed dat na onmenselijke behandeling en raciale discriminatie in het leger"

De Amerikaanse soldaat Travis King die vorige maand zonder toestemming de grens tussen Zuid- en Noord-Korea overstak, wil asiel vragen in het land. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau. Volgens dat persbureau zegt King dat hij de oversteek maakte omwille van "onmenselijke behandeling en raciale discriminatie" in het Amerikaanse leger. 

"Tijdens het onderzoek heeft Travis King bekend dat hij besloot om naar de Democratische Volksrepubliek Korea te komen omdat hij negatieve gevoelens heeft tegenover het Amerikaanse leger door de onmenselijke behandeling en rassendiscriminatie." Dat zegt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Het is voor het eerst dat Noord-Korea publiek bevestigt dat de Amerikaanse soldaat in het land is. 

De 23-jarige militair stak op 18 juli illegaal de grens over tussen Zuid- en Noord-Korea tijdens een rondleiding in de gedemilitariseerde zone. Dat is een bufferzone die beide landen scheidt sinds de Koreaanse Oorlog (1950-1953) en gecontroleerd wordt door de Verenigde Naties. King trad in januari 2021 toe tot het Amerikaanse leger als verkenner bij de Korean Rotational Force, die instaat voor de preventieve verdediging van Zuid-Korea in geval van een invasie vanuit het noorden.

Noord-Koreaanse onderzoekers hebben nu geconcludeerd dat King opzettelijk de grens is overgestoken met de bedoeling om in het noorden of in een derde land asiel aan te vragen. Eerder hadden de Amerikaanse functionarissen ook al het vermoeden uitgesproken dat King opzettelijk de grens was overgestoken. Om die reden werd hij niet als krijgsgevangene geclassificeerd. 

De VS reageert dat het niet kan controleren of de verklaring van Travis King echt is. De prioriteit is om hem thuis te krijgen, daar wordt via alle mogelijke kanalen aan gewerkt, klinkt het.

Bezorgdheid en onzekerheid

Voor hij de oversteek maakte, had King twee maanden in de gevangenis in Zuid-Korea doorgebracht voor mishandeling en vernieling van openbare eigendommen. Na zijn vrijlating zou hij terugkeren naar de Verenigde Staten, en daar een sanctie krijgen voor gewelddadig gedrag. Ondertussen heeft hij ook de status van deserteur gekregen.

De oom van King vertelde aan ABC News dat zijn neef, die zwart is, racisme ervaren had tijdens zijn militaire missie en dat hij na zijn verblijf in een Zuid-Koreaanse gevangenis niet meer als zichzelf klonk.

Hoe het met hem gaat, blijft onduidelijk. Amerikaanse functionarissen zeggen dat Noord-Korea geen details wil vrijgeven over de soldaat. De moeder van King maakt zich zorgen over zijn veiligheid en vraagt Noord-Korea om hem menselijk te behandelen. 

Meest gelezen