De volgende financiële crisis is al in de maak

De omvang van de Amerikaanse schuld, zowel publiek als privé, wordt door sommige vooraanstaande economen en investeerders beschouwd als een waarschuwingssignaal voor de volgende financiële crisis. Enkele elementen wijzen erop dat deze storm al in de maak is.

Dit is de grootste vrees van Nouriel Roubini, ook bekend als “Dr. Doom” omdat hij de financiële crisis van 2008 heeft zien aankomen. De econoom, die zichzelf sindsdien heeft geherdefinieerd als een onheilsprofeet, voorziet een perfecte storm in 2023, veroorzaakt door een combinatie van recessie, ontsporende inflatie en een schuldencrisis. Dat is een angst die hij in januari al uitte, maar die nog niet is uitgekomen, terwijl het risico op recessie in de Verenigde Staten afneemt en de inflatie een stevige klap heeft gekregen, alhoewel die licht is gestegen in juli, tot 3,2 procent.

Maar Nouriel Roubini is niet de enige die dit denkt. Ray Dalio, voormalig topman van Bridgewater, een van de grootste investeringsfondsen ter wereld, is er ook van overtuigd dat het derde element – de Amerikaanse schuldencrisis – een zwaard van Damocles is boven de economie en de markten. Ray Dalio moet serieus worden genomen, gezien het feit dat hij vorig jaar met zijn fonds een rendement van 32 procent heeft behaald, terwijl alle markten instortten.

Toch maakte de verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten door het ratingbureau Fitch Ratings vorige week niet veel indruk. Evenmin als de verlaging van 10 Amerikaanse banken door Moody’s. Maar met een enorme schuld en stijgende rentetarieven zijn alle ingrediënten voor een uitbarsting voorhanden. De crisis van regionale banken in de Verenigde Staten in maart van dit jaar was waarschijnlijk de eerste manifestatie hiervan.

Business Insider heeft enkele cijfermatige gegevens verzameld die aangeven dat er een perfecte storm op komst is. We hebben er nog een paar aan toegevoegd die relevant leken.

Privéschuld kent geen grenzen meer

  • De creditcardschuld heeft voor het eerst de 1.000 miljard dollar overschreden, volgens gegevens die afgelopen dinsdag zijn gepubliceerd door de Federal Reserve.
  • De schuld van Amerikaanse huishoudens bedraagt in totaal 17.060 miljard dollar, voornamelijk voor hypothecaire leningen.
  • De schuld van bedrijven is gestegen tot 7.800 miljard dollar, volgens Janus Henderson, een stijging van 6,2 procent sinds vorig jaar.

De overheidschuld is nog erger

  • Het saldo van de nationale schuld heeft dit jaar voor het eerst de 32.000 miljard dollar overschreden, met een potentieel van 5 miljard dollar extra per dag gedurende de komende 10 jaar, volgens Bank of America.
  • De Verenigde Staten moeten in totaal 1.859 miljard dollar lenen op de financiële markten gedurende het derde en vierde kwartaal van dit jaar, waarvan alleen al vorige week 103 miljard dollar om hun schuld te herfinancieren.
  • De rente die de Verenigde Staten betalen over hun overheidsschuld bedraagt bijna 1.000 miljard dollar per jaar en blijft stijgen, een gevolg van de stijgende rentetarieven.

Het aantal wanbetalingen van bedrijven neemt toe

  • In 2023 heeft het aantal wanbetalingen door bedrijven het volume van vorig jaar al overschreden.
  • Bovendien stapelen de betalingsachterstanden zich op voor leningaflossingen. Het tarief is gestegen naar 2,23 procent in het eerste kwartaal van dit jaar, tegenover slechts 1,7 procent in het eerste kwartaal van 2021, volgens gegevens van de Fed.
  • Bij een recessie zouden Amerikaanse bedrijven een totaalbedrag van 1.000 miljard dollar kunnen wanbetalen, schat Bank of America, hoewel dit niet langer het meest waarschijnlijke scenario is voor 2023, volgens de financiële instelling.

Banken doen afstand van hun leningen met een groot risico op wanbetaling

Dit geldt met name voor commercieel vastgoed, een sector in crisis. JPMorgan, Goldman Sachs en Capital One behoren tot de Wall Street-banken die proberen grote commercieel vastgoedactiva van de hand te doen, meldde Bloomberg vorige week.

Meer