Direct naar artikelinhoud

Zonder vaccinatie geen toegang tot kinderopvang in Australië

‘No jab, no play’. De Australische premier Turnbull wil ongevaccineerde kinderen weren bij de kinderopvang.

Ongevaccineerde Australische kinderen staan binnenkort misschien voor een dichte deur bij de kinderopvang. Dat wil premier Malcolm Turnbull althans. Hij heeft een plan gelanceerd om inentingen als voorwaarde te stellen voordat kleintjes naar de kinderopvang of peuterspeelzaal mogen.

‘No jab, no play’ (‘zonder prik niet spelen’) heet het voorstel in de Australische media.

De vaccinatiediscussie is in Australië opgelaaid nadat Pauline Hanson, leidster van de uiterst rechtse One Nation-partij, ouders opriep zelfstandig onderzoek te doen alvorens ze hun kinderen laten inenten. Ook hekelde zij bestaand beleid om toeslagen voor kinderen afhankelijk te maken van de vraag of zij gevaccineerd zijn.

“Chantage”, volgens Hanson. “Dat kun je mensen niet aandoen. Dat is dictatuur.”

Niet verplicht

Inentingen zijn in Australië niet verplicht. De vaccinatiegraad ligt rond de 93 procent, volgens Australische media. Tijd om dat getal verder omhoog te krijgen, vindt premier Turnbull: “Dit is geen theoretische exercitie, dit is een zaak van leven en dood.”

'Chantage. Dat kun je mensen niet aandoen. Dat is dictatuur'
Pauline Hanson, leidster van de rechtse One Nation-partij

Turnbull krijgt daarbij steun van de oppositie en wetenschappers, die het gezamenlijk opnemen tegen de uitgesproken ‘anti-vax’-beweging. De linkse oppositie wil dat de regering ook een bewustwordingscampagne begint onder ouders.

Ironisch genoeg belandde precies op het hoogtepunt van de discussie een politicus van Hanson’s rechtse partij afgelopen week in het ziekenhuis met een mazeleninfectie. Pauline Hanson plaatste een foto van zichzelf - met mondkapje en al - op bezoek bij haar collega in het ziekenhuis.

Overigens zou hij juist wel zijn ingeënt, melden Australische media.