Topdrukte in het dierenasiel: Nellie en Nollie werden achtergelaten in de trein. Nu zoeken de kittens een baas

Nellie en Nollie Noodrem zijn deze week naar Het Drents Dierentehuis in Beilen gebracht nadat ze achtergelaten waren in de trein.

Nellie en Nollie Noodrem zijn deze week naar Het Drents Dierentehuis in Beilen gebracht nadat ze achtergelaten waren in de trein. Eigen foto

Kittens in een vuilniszak, kittens achtergelaten in de trein, een kitten met verkleefde oogjes. De zomer betekent spitsuur in het dierenasiel: in Groningen en Drenthe zitten dierenasiels en gastgezinnen op dit moment vol jonge katten.

Ze zijn wel wat gewend bij het Drents Dierentehuis in Beilen. Maar soms komen er dieren binnen met een verhaal waarvan ze zelfs hier nog met hun oren staan te klapperen.

Achtergelaten in de trein

Neem afgelopen woensdag. Beheerder Alwin Tol: ,,De dierenambulance kwam aanzetten met twee zwart-witte katjes, achtergelaten in de trein tussen Breda en Zwolle. Een vrouw had ze bij zich in de trein en vroeg een medepassagier of die even op ze wilde passen zodat ze naar de wc kon. Bij het eerstvolgende station stapte de vrouw uit en verdween ze. Zonder kittens.”

De twee zijn gedoopt tot Nellie en Nollie Noodrem en staan nu op de website van het dierenasiel onder het kopje ‘Gevonden’, maar de kans dat de eigenaresse zich nog meldt, is klein.

De zomer betekent spitsuur bij dierenasiels. Alleen al in Groningen en Drenthe zitten tientallen kittens in gastgezinnen en asiels. Zo heeft Het Drents Dierentehuis momenteel 150 kittens in gastgezinnen en 200 kittens en katten in het asiel. Dierentehuis Ter Marse in Stadskanaal heeft 72 kittens en 61 volwassen katten in het asiel en nog eens 57 kittens en 3 moederpoezen bij pleeggezinnen.

Verkleefde oogjes

Een van de meest schrijnende gevallen in Stadskanaal is Lammy, nu zo’n drie maanden oud, vertelt Annemieke Jansen. Die werd eind juni sterk vermagerd gevonden in de buurt van Blijham. ,,Ze zwierf in haar eentje rond. Haar oogjes zaten helemaal dicht en waren verkleefd.”

Inmiddels is ze er stukken beter aan toe. ,,Ze krijgt nog wel kunsttranen en oogzalf, maar ze kan zien, misschien niet optimaal, maar goed genoeg om zich te redden.” Het gaat zelfs zo goed dat ze geplaatst kan worden. ,,We zoeken een huis voor haar waar ze binnen kan leven. Liefst met een soortgenoot, want ze is dol op andere katten.”

Piek in de zomermaanden

Ook bij de dierenasiels van Winschoten (24), Zuidwolde (33) en Drachten (21) zitten tientallen kittens in gastgezinnen. Niels Kalkman van de landelijke Dierenbescherming die deze asiels onder zijn hoede heeft: ,,De zomer is kittentijd. Juli, augustus en september zijn altijd piekmaanden, dan komt alles tegelijkertijd. De instroom is hoog, medewerkers en gastgezinnen zijn op vakantie en de uitstroom is laag omdat mensen wachten met het nemen van een nieuwe kat tot ze zelf terug zijn.”

Een groot deel van al die kittens in asiels wordt veroorzaakt door niet gesteriliseerde of gecastreerde zwerfkatten, waarvan er in ons land minstens 135.000 zijn, volgens de Stichting Zwerfkatten. Kalkman: ,,We werken er in Nederland hard aan om al die dieren te neutraliseren, maar dat is onbegonnen werk. Daarom proberen we in ieder geval alle eigenaren van huiskatten zover te krijgen dat ze ervoor zorgen dat hun katten geen nageslacht krijgen.”

In een vuilniszak

Toch gaat dat ook nog geregeld mis. Een kat hoeft maar een keer naar buiten, en dan kan het al raak zijn. Op die manier belanden ook kittens van huiskatten in het asiel. Zo zijn in Beilen Micha, Moose, Mayk en Melly aan het aansterken in een gastgezin. Alwin Tol: ,,Die zijn met zijn vieren ergens gedumpt in een doos met een vuilniszak eromheen. Ze waren erg vermagerd en zaten onder de vlooien.”

Waarom alsnog veel katteneigenaren ervoor kiezen om hun kat niet te laten helpen? ,,Mensen zien het nut er niet altijd van in”, denkt Annemieke Jansen. Daarnaast kunnen de kosten van de dierenarts ook een rol spelen. En sommige mensen vinden een nestje ook heel leuk om een keertje te hebben. Niels Kalkman: ,,Maar die nestjes zijn eigenlijk helemaal niet nodig. Er zijn meer dan genoeg kittens van zwerfkatten beschikbaar. ”

Ruim 3 miljoen katten in Nederland

Nederland telt zo’n 2,9 miljoen huiskatten. Daarnaast leven er ook nog grote aantallen zwerfkatten in ons land. Daarbij gaat het om zowel sociale als verwilderde en wilde dieren. Hoeveel dat er zijn, is niet te zeggen. De schattingen lopen uiteen van tussen de 135.000 tot 1,2 miljoen dieren. Huiskatten die niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn maar wel buiten komen, dragen bij aan de groei van zwerfkattenkolonies.