Staatsgreep in Niger wijst op tanende invloed Westen

Sahel-landen zoeken steun bij Rusland en China

Na eerdere staatsgrepen in Mali, Burkina Faso, Guinee en Tsjaad is er nu ook een coup in Niger gepleegd. Deze coup kan echter vergaande gevolgen hebben. Niger is in verschillende opzichten een belangrijk land en verdere destabilisatie in die regio speelt jihadistische groepen in de kaart. Maar de westerse invloed is al jaren tanend en de regeringen in het Sahel-gebied verwelkomen China en Rusland als hun nieuwe bondgenoten, schrijft Johannes Vervloed.

De staatsgreep in Niger staat niet op zichzelf. Het is de volgende dominosteen die valt. Onvrede over de oude koloniale macht en überhaupt over het Westen hadden eerder al geleid tot coups in Mali, Burkina Faso, Guinee en Tsjaad. Niger is rijk aan uranium en doorvoerland voor een gaspijpleiding, die van Nigeria op het netwerk in Algerije moet worden aangesloten om Europa van gas te voorzien. Frankrijk wil daarom ingrijpen, maar durft dat niet op eigen kracht.

 

Verdeeldheid

De Afrikaanse organisatie ECOWAS heeft ook met ingrijpen gedreigd, maar doet vooralsnog niets vanwege onderlinge verdeeldheid. Het door ECOWAS gestelde ultimatum is afgelopen, maar een beslissing tot actie blijft uit. Wat ongetwijfeld meespeelt is dat Algerije gedreigd heeft Niger militair te steunen indien het land wordt aangevallen. Het nieuwe regime kreeg politieke steun van Guinee, Mali en Burkina Faso. Inmiddels lijkt het regime steviger in het zadel te zitten door de benoeming van Mahaman Lamine Zeine tot premier, een gerespecteerd oud-minister en vertegenwoordiger van Niger bij de African Development Bank. Zeine staat aan het hoofd van een regering van 21 ministers.

 

Minder invloed VS

Victoria Nuland, de tweede vrouw na Antony Blinken op het State Department van de VS, deed nog een poging de afgezette president Bazoum in zijn ambt te herstellen. De Amerikanen hebben een luchtmachtbasis in Niger en kunnen die vanwege een door het regime afgekondigde no-fly zone over het land niet meer gebruiken. Haar missie faalde. Zij kreeg te horen dat de ‘ontwikkelingshulp’ die de VS aan Niger geven beter gebruikt kan worden voor een afslankcursus

De populariteit van de VS is in Afrika sterk gedaald. De hoop die Obama tijdens zijn Afrika-reis creëerde is vervlogen. De Amerikanen hebben niet ‘geleverd’, in tegenstelling tot China dat grootschalig over de brug kwam, met zowel ongebonden zachte financiering als hulp in kind.

 

G5

Terwijl het Westen de aftocht blaast, versterkt naast China ook Rusland de betrekkingen in West-Afrika. Via de huursoldaten van de Wagner-groep helpt het de regimes ISIS en Al-Qaeda te bestrijden. Wagner lijkt daar ook beter in te slagen dan de VN-missie Minusma, die al voor de coup in Niger uit Mali was teruggetrokken. Ook de in 2017 met veel fanfare opgerichte G5-troepenmacht om het Sahel-gebied in West-Afrika (Burkina Faso, Niger, Mali, Tsjaad en Mauritanië) te “stabiliseren” – lees: te ontdoen van ISIS, Al-Qaeda en stiekem ook van Wagner – is een stille dood gestorven.

 

Akkoorden Rusland

Door aanhangers van de coupplegers in Niger wordt driftig gezwaaid met de Russische vlag. Men verwacht meer van Rusland dan van het Westen. Gewag wordt gemaakt van de toezegging van Poetin op de recente Afrika-top in Sint Petersburg om Afrikaanse landen gratis van graan te voorzien. Maar ook de Russische wapenleveranties zijn welkom. Rusland sloot inmiddels al militaire akkoorden met 40 Afrikaanse landen.

 

Grondstoffen

De ontwikkelingen in West-Afrika komen niet uit de lucht vallen. Voormalig kolonisator Frankrijk – en hetzelfde geldt eigenlijk voor het gehele Westen – is al jaren op de terugtocht. De betrokkenheid en invloed van China en Rusland nemen daarentegen toe. Het zijn bijna communicerende vaten. De belangrijkste verklaring is dat China en Rusland geen voorwaarden stellen voor hun hulp en financiering van omvangrijke infrastructuurprojecten. Niet op het gebied van mensenrechten, goed bestuur, bescherming van de rechtsstaat of welke high moral ground dan ook.

De strijd om invloed in Afrika tussen China, Rusland en het Westen is eigenlijk een gevecht om grondstoffen. Afrika is rijk aan delfstoffen. Niger is een saillant voorbeeld. Het is een grote leverancier van uranium aan de kerncentrales in Frankrijk.

Bij zijn bezoek aan diverse Afrikaanse landen afgelopen maart beloofde Macron nog een einde te maken aan het ‘postkoloniale’ tijdperk. Het mocht niet baten. Het was too little too late. Een duidelijk teken aan de wand dat het Westen invloed verliest in Afrika was de stemming in de VN over de resolutie tegen de inval van Rusland in Oekraïne. De meerderheid van de Afrikaanse landen onthield zich van stemming of stemde tegen.

 

Opstelling Nederland

Voor ons land zijn de ontwikkelingen in Niger en de rest van de Sahel evenmin een ‘ver van m’n bed show’. Het is niet voor niets dat Nederland participeerde in zowel de EU-trainingsmissie als Minusma. Behalve de inzet voor mensenrechten, goed bestuur en bescherming van de rechtsstaat (ook wel het Nederlandse vingertje genoemd), een wereldwijd onderdeel van de Nederlandse buitenlandse politiek, speelt het terugkeerbeleid voor afgewezen asielzoekers naar de herkomstlanden een rol. Nederland probeert bilateraal of in EU-verband zogenaamde terug- en overname-akkoorden met deze landen te sluiten. Een niet bepaald succesvol beleidsonderdeel, zoals eerder bericht.

 

Migratiedeals

Niger is een belangrijke speler in de migratiedeals. Niger wordt gezien als de poort naar Noord-Afrika. Op hun weg naar Tunesië en Libië komen veel migranten door het land. De afgelopen jaren is er samenwerking aangegaan op gebied van migratie in ruil voor economische steun. Dat deze samenwerking met het nieuwe regime in Niger geen lang leven beschoren zal zijn, laat zich raden.

 

Interventie

Of de coup wel of niet stand houdt zal de komende weken blijken. Een interventie van de kant van Frankrijk en de VS is niet heel waarschijnlijk, maar kan ook niet worden uitgesloten. Frankrijk heeft een troepenmacht van 1500 soldaten in Niamey, de hoofdstad van Niger. Het voortouw bij het ‘managen’ van de crisis in Niger zegt Frankrijk echter aan ECOWAS over te laten. Maar die organisatie is onderling verdeeld en diverse leden verzetten zich tegen een militaire interventie.

Niettemin heeft ECOWAS bij monde van haar voorzitter vanuit Abuja, waar de organisatie bijeen is, laten weten dat een standby force wordt gecreëerd, die op korte termijn kan worden ingezet. Dat zijn echter grote woorden, want alleen al omwille van logistieke redenen duurt de samenstelling van zo’n eenheid enkele weken. Bovendien is een militaire interventie door ECOWAS zonder hulp van Frankrijk en de VS tot mislukken gedoemd.

Ongeacht de uitkomst van het conflict in Niger, het tij voor het Westen in West-Afrika lijkt gekeerd. De regeringen in het Sahel-gebied kijken niet langer naar het Westen. China en Rusland zijn hun nieuwe bondgenoten.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
24 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Youp
Youp
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ja, de wisseling van de wacht is in volle gang. In Zuid-Amerika heerst een vergelijkbaar sentiment tov het Westen en een groeiende sympathie voor de multipolaire wereldorde van de BRICS+ landen. De VS, met name, hebben dan ook wat veel regime change oorlogen op hun geweten inmiddels. Azië ligt vanwege geografische redenen al in de buik van Rusland en China, de belangrijkste twee landen van de BRICS+ groep.
Het Westen, of in Heartland-speak: de zeemachten, isoleren zichzelf steeds meer. Dat is niet verstandig, met name voor Europa, wat een natuurlijke bondgenoot zou moeten zijn gelegen op het kruispunt van Afrika en Azië. Helaas hebben ze zichzelf helemaal klem gemanoeuvreerd met hun klimaathysterie en andere globalistische sympathieën, om tot overmaat van ramp de VS te volgen in een volstrekt zinloze en overbodige oorlog met Rusland.
Wat moet er gebeuren om dat weer goed te maken? De EU moet weg en een compleet nieuwe generatie politici moet de oude garde vervangen. Het WEF en alle VN instituten zullen eveneens moeten verdwijnen. Dat is nogal wat en het is moeilijk voor te stellen dat dit zonder slag of stoot zal gebeuren.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Voorlopig is die oude garde door jarenlange propaganda en indoctrinatie nog altijd zeer diepgeworteld in de burgerij die geen scheve woord durft los te laten en alleen maar slikt. Door de humane opstelling wordt men belazerd van alle kanten. Alleen is het ten koste van humaniteit naar eigen bevolking.
Het parlement loopt leeg maar de nieuwe leiders zijn geen haar beter dan de vorige club. Daar hoef je geen positieve verandering van te verwachten.

Andre
Andre
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Dat moet inderdaad eerst gebeuren, maar wat nog dringender is: het grote publiek moet wakker worden en beseffen dat ze bezig is de eigen toekomst te vernietigen. En ophouden te stemmen op politieke partijen die alleen maar illusies voorhouden en ondertussen onze samenleving proberen te slopen. Zonder stemmen heeft het kartel geen macht, het weg niet, de VN niet.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Afrikaanse landen zijn bevriend en doen zaken met China en Rusland maar de asielzoekers komen altijd naar hun vijanden in West Europa.
Een soort schizofrenie? Eerder een complot tegen het Westen. En het Westen trapt erin.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De migranten zijn een probaat chantagemiddel voor de corrupte elites in Afrika. Bovendien worden er door die diaspora jaarlijks honderden miljarden vanuit westerse landen naar het thuisland gestuurd, dus de dictators willen graag nog méér mensen in het westen stationeren.
Ik deed zo’n 20 jaar geleden een cursus budgetteren bij NIBUD, om mensen te kunnen helpen met hun financiën. Daar werd al verteld, dat je er bij immigranten rekening mee moest houden dat er maandelijks van de uitkering en toeslagen honderden euro’s ‘naar huis’ moesten worden gestuurd. En dat je daar niet aan mocht tornen!

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Het is duidelijk dat door de migranten bezetting van Europa beter vordert dan met de sabels van de Turken destijds. En linkse regeerders vinden dat prima die hebben al gekapituleerd en praten alleen alles goed. Een verlengde van de ontwikkingshulp die deugt niet van geen kant. Eigenlijk is Europa de slaaf van de derde wereld.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

En wij laten ons vrolijk chanteren, althans, onze leiders laten dat gebeuren.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Wij laten toe dat onze ‘leiders’ dat (hebben) laten gebeuren.
Rechts realistisch NL moet activistisch worden. We kunnen dat niet alleen aan de boeren overlaten. Of bv steeds aan enkele tientallen bewoners van dorpen waar een groot AZC geplempt wordt. Er moeten honderdduizenden de straten in heel NL op om impact te hebben. Anders blijft het bij anekdotische voorvallen waar men sch#*&t aan kan hebben.

Kees
Kees
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Terwijl de Westerse wereld bezig is in zijn bubbels van klimaattransitie en transgenderisme is men elders bezig met overleven en met strategische allianties. Afrika heeft een hekel aan de opgelegde mensenrechten (naar Westerse norm) en kiest liever voor vrijheid en andere allianties. Het Westen komt pas achter dit probleem als de Afrikaanse export van mineralen en energie naar het Westen flink gaat tanen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Dat is volgens mij ook precies het gevaar. Westerse regeringen zijn zich niet bewust dat ze in een bubble leven. De isolatie waar de heer Vervloed het over heeft. Het westen is aan het verzwakken. Dan moet je niet te veel noten op je zang hebben. Willen ze er weer een conflictsituatie bij hebben?
Een conflictsituatie geboren uit de noden van de westerse regeringen die er thuis een sociale en economische bende van maken.

Anna
Anna
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De regeringen van het westen hebben hun “ hand overspeeld”
Nog even en de “ eigen bevolking “ gaat net zo reageren als de Afrikaanse landen.
De “ gewone man “ die zijn boodschappen amper kan betalen, ziet NIETS IN EEN ENERGIETRANSITIE , in boeren ( die hun van voedsel voorzien) die moeten stoppen vanwege een stofje wat niet bij de grenzen van Nederland stopt.
Het klimaat zal hen een worst wezen, ze willen hun huur kunnen betalen en hun pilsje…..zo denkt de meerderheid. ❗️
En zo kan ik nog tientallen praktische zaken opnoemen….
Met dit soort nieuws sites bereik je deze mensen niet……!
Het is niet vreemd dat “ de halve tweede kamer wegloopt”
De “ gewone meerderheid burgers “ worden wakker…….. net als de Afrikanen……
Het gekke is dat het steeds meer mondiaal wordt…….

Marc Bouwman
Marc Bouwman
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Men zou eens het handelen van de huidige westerse elite moeten vergelijken met die van Wilhelm II aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. De overeenkomsten zijn stuitend.
1. Zoals die van het stellen van onmogelijke eisen: de eis om Servische nationale politiek te kunnen bepalen in 1914 versus de eis om Oekraine lid te maken van de NAVO in 2014. Dit zijn door tegenpartijen (Servië in 1914, Rusland in 2014) niet te honoreren eisen, wil men de nationale soevereiniteit en zelfrespect niet verliezen.
2. Het ontkennen van het bestaan van de tegenpool: de belangen van Rusland, Engeland en Frankrijk werd door de Duitse regering in 1914 praktisch gesproken op nul gesteld. Vergelijk dit met de door het Westen ingestelde economische boycot van Rusland in 2022. Zo werd in 1914 als in 2022 het diplomatiek gesprek tussen tegenpolen beëindigd.
3. Het voeren van proxy-oorlogen. In 1914 in Servië, in 2014 in Oekraine.
4. De aanwezigheid van een niets ontziende elite die alle middelen inzet om de machtsgreep te doen slagen, ten koste van de volken van de tegenpool, maar juist ook ten koste van die van de eigen volken (middels propaganda en indoctrinatie).

Nogmaals: het zijn de westerse volken die uit die lethargie moeten ontwaken. Alleen zij kunnen een einde maken aan deze waanzin!

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Marc Bouwman
H.J.
H.J.
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Eindelijk krijgt het Westen waar zij recht op hebben.
De deksel op hun arrogante lange neus.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Het Westen zijn ook jij en ik! Hebben wij een arrogant lange neus? Of zijn het ‘onze’ elites?

H.J.
H.J.
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

De belangrijkste bewindspersoon van Rutte 1-2-3-4 noemt men gekscherend Pinokkio.
Sinds 14-10-2010 vertegenwoordigt hij de Nederlanders.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Inderdaad. Maar wel bij een, sinds het Verdrag van Lissabon, van wetgeving uitgeschakeld parlement.

Theo Prinse
Theo Prinse
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dank meneer Vervloed. Rusland kan de Franse ongerustheid voor nucleaire brandstof wegnemen als Frankrijk gaat meewerken aan een vreedzame oplossing voor Oekraïne.
Maar de rechtse druk gaat ook in Frankrijk, de VS in 2024 en in Nederland in November onverminderd door. De as Timmermans-Bontenbal-Jetten staat in de twee vraagstukken diametraal tegenover de groep v.d Plas-Wilders-Eerdmans-Baudet. Het is nog onzeker of de a.s. verkiezingen de VVD aan boord van het rechtse blok krijgen. Er moet dus vanaf nu voortdurend gehamerd worden over issues van rechts die de VVD aantrekt en links afstoot. Denk aan lagere belastingen, kleinere overheid, minder regels, minder subsidies, grotere defensie, meer industriële ontwikkeling, kernenergie, Schiphol op zee etc.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Theo Prinse

Persoonlijk denk ik dat het hoofdstuk Rusland, Oekraïne voor Europa gewoon gesloten is. De VS hebben dat met het opblazen van Nordstream definitief beklonken.
Rusland heeft van zijn ervaringen van de afgelopen 2 jaar geleerd en ik denk niet dat er ook maar van enige toenadering de komende 100 jaar sprake zal zijn.

Maenhout
Maenhout
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Theo Prinse

Vreedzame oplossingen worden door links geblokkeerd. En Frankrijk zal van de USA nooit mogen bouwen op Russisch uranium – olie en gas was voor de Amerikanen al te ver.

Andre
Andre
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De invloed van het westen brokkelt af omdat invloed berust op twee principes: ideologie en de macht om die ideologie uit te dragen.
Op beide punten faalt het westen jammerlijk.
1. Ideologie: met woke hoef je in de islamitische landen niet aan te komen. De energietransitie is onuitvoerbaar, is een illusie die alleen in het westen bestaat. Het westen durft immigratie niet te stoppen, wat elders wordt opgevat als een uiting van onmacht.
2. Uitdragen: Frankrijk heeft in Mali de jihadisten niet hard genoeg aangepakt. De lokale elites zochten vervolgens in Rusland voor meer steun. De Tunesië-deal en het Marrakech verdrag zijn ook uitingen dat Europa zwak is en niet voor zichzelf kan of wil opkomen.
Conclusie: Europa treedt te slap op en doet dit al vele jaren.

Els Schwencke
Els Schwencke
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Prima beschreven

Marc Bouwman
Marc Bouwman
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn bezwaar tegen de ontwikkelingen in Niger, en elders in de wereld, geldt niet zozeer het verlies aan westerse invloed of het ontstaan van een multipolaire wereld, integendeel. Het geldt wel de bespoediging hiervan in een catastrofale reactie van een of meer van die niet-westerse polen voor het Westen, als gevolg van het doen en laten van de elites in onze disfunctionele westerse democratieën.

De mogelijkheid tot redding van het Westen ligt daarom uitsluitend in het wakker worden van westerse volken uit die hypnotiserende lethargie waarin ze zich nu bevinden, om vervolgens tot herstel van zowel democratie en zelfrespect, als van respect voor de ander binnen gezonde internationale betrekkingen te komen.

Maar ik zie het zeer, zéér somber in.

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Marc Bouwman
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Misschien hadden de VS een man moeten sturen.
Het verschil in cultuur begint zich af te tekenen.

Maenhout
Maenhout
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het zou misschien helpen als Frankrijk de financiële greep op de voormalige Afrikaanse koloniën eindelijk echt zou loslaten, en die landen zou compenseren voor driekwart eeuw roof, diefstal en monetaire knechting. Moet wel heel snel!

De Afrikanen zullen er wel achter komen dat de CCP een uiterst onbetrouwbare partner is, helaas. Chinezen geven niets, maar nemen veel, uiteindelijk.

24
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x